Aké sú dôvody občasného meškania letov na letisku v Bratislave?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
flydubai, Letisko M. R. Štefánika
Foto: archívne, SITA/Ján Slovák.

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave pre štrajk leteckého personálu v zahraničí zaznamenalo zrušenie rotácie letu spoločnosti Ryanair na španielsky ostrov Malorka a späť.

Meškanie letov

Dopravca zrušil prílet aj odlet 25. júna pre štrajk riadiacich letovej prevádzky vo Francúzsku, keďže linka mala viesť cez jeho vzdušný priestor. Letisková spoločnosť informovala, že v tomto prípade išlo o výnimku, inak nezaznamenala rušenie letov z dôvodu štrajku zamestnancov v leteckej doprave.

„Aktuálne občasné meškania letov na letisku Bratislava sú hlavne z dôvodu rotácie lietadiel počas dňa a zdržania lietadiel na jednotlivých letiskách,“ informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová. Týka sa to podľa nej najmä letísk v írskom Dubline a vo Veľkej Británii, ale už aj inde v Európe.

„Vyloženie batožiny jedného charterového lietadla nie je fyzicky možné pod 30 minút. Preto prosíme cestujúcich, aby po prílete počítali s minimálne takýmto časom pri batožinových pásoch,“ uviedla hovorkyňa.

Check-in pred odletom

Na najväčšom slovenskom letisku je na začiatku leta už rušnejšie. V zimných mesiacoch vybavovalo 20 pravidelných letov týždenne, v letnej sezóne je to 35 pravidelných liniek a 30 charterových letov cestovných kancelárií.

„Zatiaľ čo v zimnej sezóne na pravidelných linkách nízkonákladových dopravcov väčšina cestujúcich cestuje len s príručnou batožinou, dovolenkári charterových letov majú podané batožiny v podpalubí. To si vyžaduje viac zamestnancov nakladania batožín, avšak len sezónne, čo komplikuje hľadanie zamestnancov, keďže ide aj o ťažkú manuálnu prácu,“ priblížila Demovičová.

Cestujúci by mali prísť na letisko aspoň dve hodiny pred plánovaným odletom svojho lietadla, aby stihli celý vybavovací proces včas. Práve dve hodiny pred odletom sa otvára tzv. check-in, teda registrácia na let.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Veronika Demovičová
Firmy a inštitúcie Letisko M. R. ŠtefánikaRyanair