Ceny idú nahor. Koľko zaplatíme za lieky?

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 14:25 • 2 min
Ceny idú nahor. Koľko zaplatíme za lieky?

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva ešte koncom mája potvrdilo, že neeviduje žiadosti od výrobcov liekov na novú cenotvorbu a zmeny úhrad zo zdravotného poistenia v rámci kategorizačného zoznamu v dôsledku inflácie.

slovakia

left justify in out

Ceny voľnopredajného sortimentu v lekárňach narástli mierne. Členovia Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární (APSL) na Slovensku zaznamenali rast cien približne o 4,4 až 4,7 percenta. Ceny narástli minimálne najmä pri vitamínoch. TASR informácie poskytol hovorca asociácie Peter Sedláček.

 

img

 

„Situácia v lekárňach, týkajúca sa inflácie, je výrazne lepšia ako v ostatných oblastiach,“ skonštatoval podpredseda asociácie Róbert Nemčický. Minimálne zvyšovanie cien bolo podľa APSL pri vitamínoch, a to o 1,6 percenta. Pri zdravotníckych pomôckach evidujú nárast cien o 3,9 percenta. Naopak, výraznejšie zdražovanie sa týka kategórií domácnosť, lekárenská elektronika (vyše 21 percent) alebo výživa (9,8 percenta).

 

Pri liekoch na lekársky predpis sú ceny regulované štátom, inflácia tam podľa asociácie aktuálne nezohráva zásadnú rolu.

 

„V prípade receptových liekov sú ceny liekov a doplatky pacientov stabilné, respektíve pri pravidelných kategorizáciách majú tendenciu klesať," potvrdil Nemčický.

 

img

 

Šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar pre TASR skonštatoval, že Slovensko má jednu z najprísnejších regulácií cien liekov.

 

„Pri zvyšovaní treba splniť mnoho prísnych podmienok, pričom sa nesmie prekročiť európska referenčná cena lieku, čo je aritmetický priemer troch najnižších cien spomedzi úradne určených cien lieku v iných členských štátoch EÚ," ozrejmil. Zachar pripomenul, že pri mnohých liekoch uhrádza plnú sumu zdravotná poisťovňa a pacient nič nedopláca.

 

Prečítajte si tiež: Hľadáte letnú brigádu? Kde je najviac ponúk a čo robia Slováci najradšej?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies