Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast nemeckých dovozných cien sa v máji zmiernil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na medzimesačnej báze sa ceny nemeckého dovozu zvýšili v máji o 0,9 %. Na porovnanie, v apríli rast dosiahol 1,8 %.

Wiesbaden 30. júna (TASR) - Nemecké dovozné ceny pokračovali v máji vo vysokom raste, tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci zmiernilo, a to výraznejšie, než sa čakalo. Informoval o tom vo štvrtok server RTTNews, ktorý zverejnil údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Podľa Destatisu sa ceny dovozu zvýšili v máji medziročne o 30,6 % po aprílovom raste o 31,7 %, čo bol najprudší rast od prvej ropnej krízy v roku 1974. Zmiernenie tempa rastu výrazne prekonalo očakávania analytikov, ktorí počítali s májovým rastom cien dovozu o 31,5 %.

Napriek miernejšiemu rastu než v predchádzajúcom mesiaci je rast dovozných cien naďalej vysoký. Dôvodom zostávajú ceny energií, ktoré v máji vzrástli medziročne o 143,8 %. Najviac ich ovplyvnili ceny dovážaného zemného plynu, ktoré boli v porovnaní s májom minulého roka trikrát vyššie.

Na medzimesačnej báze sa ceny nemeckého dovozu zvýšili v máji o 0,9 %. Na porovnanie, v apríli rast dosiahol 1,8 %.

Zmiernenie rastu zaznamenali aj ceny vývozu. Zatiaľ čo v apríli sa medziročne zvýšili o 16 %, v máji rast predstavoval 15,9 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli vývozné ceny o 0,6 % po 0,8-percentnom raste v apríli.