Denník N

Firmy potrebujú manipulačnú techniku s multifunkčným využitím

Manipulačnou technikou s rôznymi možnosťami využitia sú aj čelné vysokozdvižné vozíky z dielne spoločnosti Jungheinrich. Ide o najrozšírenejší druh techniky, ktorý je určený nielen do vonkajšieho, ale aj vnútorného prostredia. Samozrejme v prípade, že majú elektrický pohon, inak by mali výfukové plyny negatívny vplyv na pracovné prostredie a personál, ktorý sa v takomto prostredí zdržiava.

Napriek tomu, že vysokozdvižné vozíky majú široké využitie, ide o relatívne veľký vozík s výkonným motorom, ktorý je hlavne určený na nakládku a vykládku tovaru. Niekedy je však potrebná efektívna technika na zabezpečenie pravidelného horizontálneho presunu tovaru v prevádzke, alebo je potrebné zakladať tovar do vysokých regálov a efektívne využiť priestor s minimálnou šírkou regálových uličiek.

Pre tieto účely existuje iný druh vozíkov, ktoré sú energeticky efektívnejšie na presun tovaru alebo majú menší polomer otáčania. Ťažko povedať, či ide o slabinu vysokozdvižných vozíkov, skôr by som povedal, že každý druh manipulačnej techniky má svoj určený zámer a preto je aj v našom portfóliu produktov viac ako 600 variantov manipulačnej techniky,“ vysvetľuje Martin Kozlov, produktový manažér spoločnosti Jungheinrich.

Benefity Li-Ion technológie

Elektrické vozíky a Li-Ion technológia sú priam v DNA spoločnosti Jungheinrich a práve tam smeruje firma vývoj svojich produktov. Ak ide o typ vozíka, ktorý zdvíha tovar do výšky, tak v závislosti od prepravovanej vzdialenosti vie spoločnosť Jungheinrich ponúknuť ručne vedené vysokozdvižné vozíky na krátku vzdialenosť, vysokozdvižné vozíky s plošinou obsluhy na stredné vzdialenosti a vysokozdvižné vozíky s bočným sedením na dlhé prepravné trasy.

„Pre vyššie nosnosti ponúkame čelné vysokozdvižné vozíky s ochrannou kabínou. Pre dosiahnutie výšok zdvihu až 14 metrov sa používa vysokozdvižný vozík s výsuvným zdvíhacím zariadením, ľudovo nazývaný retrak,“ konštatuje Martin Kozlov.

Koncept s unikátnymi vlastnosťami

Martin Kozlov preferuje elektrický vysokozdvižný vozík s plošinou obsluhy ERC 216zi. Ide o nový koncept vozíkov s plne integrovanou Li-Ion technológiou ktorý má unikátnu trojstrannú ochrannú plošinu obsluhy s ochrannou strechou. To zvyšuje bezpečnosť obsluhy, pričom si stále zachováva kompaktné rozmery. Vďaka umiestneniu Li-Ion batérie pri motore ide o najkratší vozík vo svojej triede. Zároveň sa články batérie vyhrievajú motorom a hydraulickým čerpadlom, vďaka čomu pracuje aj v chladnom prostredí bez badateľnej straty kapacity.

„Li-Ion technológia je už teraz skvele etablovaná na celosvetovom trhu. Aj na Slovensku je už viac ako 30 percent novej techniky vybavenej Li-Ion batériou. Verím, že v krátkom období sa uvedie na trh nová kombinácia chemických prvkov, ktorá bude rovnako bezpečná ako nami používaná LiFePo (lítium, železo, folsfát) a zároveň ponúkne vyššiu hustotu energie a možnosť ešte rýchlejšieho nabíjania,“ dodáva Martin Kozlov.

Strojové komunikačné nástroje

Nielen vo svete manipulačnej techniky, ale aj v iných sektoroch podnikania je témou Priemysel 4.0, ktorý spája rôzne technológie do funkčných celkov pomocou strojových komunikačných nástrojov a intuitívnych užívateľských rozhraní. Aj preto je manipulačná technika od spoločnosti Jungheinrich vybavená štandardne TELEMATIC boxom, ktorý umožňuje obojsmernú komunikáciu s vozíkom. To okrem iného umožňuje diaľkovú diagnostiku, či z dlhodobého hľadiska analýzu dát techniky v prevádzke. „Verím, že v blízkej budúcnosti bude možné napríklad predchádzať neočakávaným poruchám včasným servisným zásahom na základe takýchto dát,“ podčiarkne Martin Kozlov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie