• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

​Rýchly test odhalí, či vám hrozí predčasné úmrtie. Toto spravte na 10 sekúnd

  • 7:21 30.06.2022
  • Bratislava
​Rýchly test odhalí, či vám hrozí predčasné úmrtie. Toto spravte na 10 sekúnd

Už po desiatich sekundách dokážete zistiť, či sa stanete obeťou smrteľných ochorení. Stačí sa postaviť na jednu nohu.

Aerobické cviky si za posledné desaťročia upevnili prominentné postavenie vo svete fitness, a dnes už o nich viac-menej každý vie, že podporujú zdravie. Menej sa hovorí o neaerobických cvičeniach, ku ktorým patria cviky na ohybnosť, silu svalov a rovnováhu. Tento fakt sa snaží zmeniť výskum publikovaný v British Journal of Sports Medicine, podľa ktorého by sa testovanie rovnováhy dokonca malo stať súčasťou bežných lekárskych vyšetrení.

Podľa vedcov ľudia, ktorí nedokážu na 10 sekúnd udržať rovnováhu pri státí na jednej nohe, majú až dvojnásobné riziko úmrtia v priebehu nasledovných 10 rokov. Platí to pre tých v strednom a neskoršom veku.

Štúdia hodnotila vzorku 1702 pacientov v období medzi rokmi 2009 až 2020. V tomto čase sa účastníci na pravidelných lekárskych prehliadkach na 10 sekúnd postavili na jednu nohu bez akejkoľvek opory. Pacienti mali zdvihnutú nohu preloženú cez tú, ktorá stála na zemi, a dívali sa pred seba. Ruky im voľne viseli pozdĺž bokov. Každý z nich mal tri pokusy na vykonanie testu.

Test priniesol pomerne konzistentné výsledky: V priemere každý piaty účastník nedokázal udržať rovnováhu po dobu 10 sekúnd, pričom riziko nesplnenia úlohy bolo vyššie u starších ľudí. Po zostarnutí o 5 rokov sa u každého účastníka vo veku 51 až 55 rokov zakaždým zdvojnásobovala pravdepodobnosť pádu počas pokusu.

Vedci sledovali vzorku po dobu ďalších siedmich rokov a zistili, že 7 percent zo zúčastnených (123 ľudí) umrelo. Príčinou v 32 percentách prípadov bola rakovina, za 30 percent mohli ochorenia srdca a ciev, 9 percent tvorili ochorenia dýchacej sústavy a 7 percent pacientov umrelo následkom komplikácií pri ochorení COVID-19. Častejšie pritom umierali tí, ktorí na preventívnych prehliadkach nedokázali splniť test rovnováhy (17,5 percent oproti 4,5 percent z tých, ktorí to dokázali).

Po zohľadnení ďalších faktorov, ako je vek, pohlavie a prípadné ochorenia, vedci dospeli k záveru, že ľudia v strednom a neskoršom veku, ktorí nedokážu udržať rovnováhu pri státí na jednej nohe po dobu 10 sekúnd, majú o 84 percent vyššie riziko úmrtia zo všetkých príčin v priebehu nasledovných 10 rokov.

Prečo je rovnováha taká dôležitá

Ľudia z vybranej vzorky, ktorí nedokázali splniť test, mali vo všeobecnosti slabšie zdravie. Častejšie sa medzi nimi našli napríklad cukrovkári, obézni, pacienti s vysokým tlakom a srdcovými ochoreniami a pacienti s nezdravými proporciami tuku.

„Myslím, že príčinou väčšiny prípadov podlomeného zdravia je slabá neaerobická kondícia (ktorá sa bežne, ale nie vždy spája so sedavým spôsobom života), a je známe, že podlomené zdravie sa silne spája s oslabenou kvalitou života, menšou mierou fyzickej aktivity/cvičenia a podobne,“ uviedol vedúci autor štúdie Claudio Gil Araujo pre portál IFLScience.

„Ďalej treba brať do úvahy slabú fyzickú kondíciu. Samozrejme, slabá rovnováha sa takisto spája s častejšími pádmi. Ľudia v pokročilom veku sú pri páde vystavení vyššiemu riziku vážnejších zlomenín a iných s tým súvisiacich komplikácií. To môže takisto zohrávať rolu pri našej štatistike úmrtí,“ dodáva Araujo.

Vedec tvrdí, že státie na jednej nohe je súčasťou každodenného života nás všetkých – či už ho vykonávame pri vystupovaní z auta, kráčaní po schodoch alebo bežnom kráčaní po rovine. „Ľudia, ktorí to nedokážu alebo sa toho boja, väčšinou prichádzajú o samostatnosť, a teda menej cvičia, čo vedie k ďalším následkom,“ tvrdí Araujo.

Čo by sa stalo, ak by sme tento test zaradili do pravidelných preventívnych prehliadok? Podľa Arauja veľa. „10-sekundový test rovnováhy by sa mal absolvovať na začiatku každej prehliadky, spolu s meraním váhy, výšky a krvného tlaku,“ odporúča.

Ak máte menej ako 70 rokov, s 10-sekundovým testom by ste nemali mať žiadne vážne problémy. 70- a viacroční ľudia, ktorí dokážu stáť 10 sekúnd na jednej nohe, majú podľa Arauja lepšiu statickú rovnováhu ako väčšina ich rovesníkov bez ohľadu na pohlavie.

Araujo podotýka, že predtým, ako sa test dostane do ambulancií všeobecných lekárov, bude potrebné vykonať ďalšie výskumy, dovtedy ho však odporúča ako nenáročný domácky spôsob zistenia, ako ste na tom s celkovým zdravím.

Pre tých, ktorí v teste zlyhajú, má vedec pozitívny odkaz: „Statická rovnováha sa dá výrazne zlepšiť špecifickými cvikmi. Zmeny si všimnete už po prvom tréningu, čo má zásadný dopad aj na kvalitu života,“ tvrdí Araujo, ktorý však upozorňuje, že zatiaľ nie je známe, či zlepšenie rovnováhy vedie aj k zmierneniu rizika predčasného úmrtia.

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.