Murovanie domu z tvárnic Ytong
Zdroj: Xella

Rýchle a jednoduché riešenie stavby s pórobetónovými tvárnicami Ytong

Tvárnice Ytong sú obľúbené aj vďaka možnosti stavať s jedným materiálom celý dom od suterénu až po strechu. Minimum stavebného odpadu ocenia stavebné firmy, elimináciu tepelných mostov pri murovaní s tvárnicami Ytong potom stavebník a budúci užívateľ stavby.

Systémové stavanie s Ytongom však znamená oveľa širšie možnosti, okrem tvárnic a prekladov sú to diely na výstavbu stropu, strechy, schodov. Tieto stavebné prvky prispievajú k vynikajúcim tepelnoizolačným vlastnostiam a zvyšujú celkový komfort bývania. Tepelnoizolačné pórobetónové tvárnice Ytong Lambda YQ sú ideálne na jednovrstvové murovanie bez zatepľovania, a to aj pri nízkoenergetických a pasívnych domoch.

Pri stavbe svojpomocne dajte pozor na nepresné rezanie tvárnic Ytong, ktoré je príčinou vzniku tepelných mostov

Pórobetónové tvárnice sú naozaj jednoduché na rezanie, takmer presne na mm je ich možné narezať ručnou vídiovou pílou alebo elektrickou pílou. Dôležité je správne rezanie muriva hlavne pri jednovrstvovom murive, kde často technici spoločnosti Xella vidia nesprávne narezané tvárnice, napr. pero na pero.

Dôsledkom je vznik medzery v jednovrstvovom murive (styčná škára) s hrúbkou cca 1 až 2 cm, čím v stene vznikne tepelný most. Tieto perá na tvárnici je pritom možné jednoducho zrezať a následne tvárnice zlepiť pomocou lepiacej malty presne na 1 až 2 mm. Správne rezanie tvárnic tak napomáha dodržiavať požadované tepelnoizolačné vlastnosti muriva.

Pri murovaní priečok z pórobetónu Ytong pamätajte na dilatácie

Medzi opakovanú chybu pri murovaní priečok z Ytongu patrí nedodržanie dilatácie priečky od stropu a od bočných stien. Vždy sa musí nechať dilatačná škára po obvode min. 10 mm. Následne do tejto medzery vložíme prúžok minerálnej vlny alebo ju vyplníme nízkoexpaznou PUR penou. Dôležité je tiež kotvenie priečky do nosných stien a do stropu. To sa musí vykonať pomocou spojky v každom druhom rade (pokiaľ statik neurčí inak).

Pri výstavbe využívajte systémovú ponuku Ytong

Pórobetónové tvárnice Ytong sú základ, ale maximálnu efektivitu vám pri výstavbe zaručí využitie ďalších prvkov zo sortimentu stavby – schodiská, preklady, profily, stropy, strecha alebo omietky.

Dôležité je tiež nezabudnúť na zaizolovanie doplnkových konštrukcií, ktoré sú kvôli svojim mechanickým vlastnostiam z iných materiálov ako je pórobetón (ŽB veniec, ŽB strop, ŽB preklad….).

Pri hrubej stavbe je ideálne použiť čo najviac konštrukčných prvkov z jedného systému – tým pádom bude obálka budovy kompaktná. Spoločnosť Xella takýto kompletný stavebný systém ponúka. Ak dodržíme všetky tieto stavebné postupy a eliminujeme najčastejšie chyby pri hrubej stavbe, tak tým pádom vieme predísť vzniku rôznych nežiadúcich trhlín, vzniku tepelných mostov a pod.

Zdroj: PR článok Xella Slovensko, spol. s r.o.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.