Mama v Austrálii: Pôvodne sme mali kúpenú spiatočnú letenku

Kristína Majerová | 30. jún 2022
Mama v Austrálii
foto: archív P. Miklošíkovej

Petra Miklošíková (41 r.) žije už sedem rokov na opačnej strane zemegule, v Austrálii. Neváhala sa tam vybrať aj s manželom a dvomi deťmi (Lexi 12 r., Dori 8 r.) a neľutuje to. Mali by ste na to odvahu aj vy?

Presne pred siedmimi rokmi sa začalo dobrodružstvo, keď sme môj manžel, naše dve dcérky a ja pristáli na austrálskom kontinente. Nikdy by som nebola povedala, že tu vydržíme tak dlho, alebo že budeme premýšľať o tom, že by sme tu ostali navždy.

Môj život v Austrálii

Dôvodov na cestu do Down under, ako sama seba Austrália označuje, bolo viacero, ale ani jeden asi bežnému Slovákovi nepripadá ako reálny dôvod odcestovať tak ďaleko. Manžel študoval a pracoval v roku 2002 v Sydney a mal sen sa do Austrálie vrátiť a okúsiť z nej viac. Ja som mala na Slovensku jediný záväzok – deti. V roku 2015 sme s povolením na trvalý pobyt pristáli v Austrálii.  Bez práce, bez ubytovania, štyri kufre, dve deti. Pre istotu aj so spiatočnou letenkou o deväť mesiacov naspäť...

Málokto vie, že Austrália je väčšia ako všetky európske krajiny dokopy. Na začiatku nás čakalo vybavovanie formalít, ale vďaka milým ľuďom sa nám všetko podarilo.

Mama v Austrálii

Školský systém

Školský rok tu začína poslednými dňami v januári a končí pred Vianocami, so šesťtýždňovými prázdninami. Každé štyri mesiace sú ďalšie dva týždne prázdnin. Školská dochádzka v Primary school je povinná pre deti od 5 rokov, keď si začína Preparation (prípravkou), pokračuje sa ročníkmi 1 až 6. Na výber sú štátne, cirkevné a privátne školy. Školská uniforma je povinná.

Výber školy je niečo ako spoločenská prestíž. Najneskôr skončením Primary school sa očakáva, že deti by mali nastúpiť do súkromnej školy, ak sa pohybujete v priemernej spoločnosti. Takéto očakávanie okolia sme dostali od našich známych a priateľov, ktorí radšej oželeli lepšie bývanie, rodinné dovolenky a investujú do vzdelania detí na privátnych školách.

Na konci ročníka 12 je „maturita“ a všetky deti robia tú istú certifikovanú štátnu skúšku a aké výsledky dosiahnu, škola síce ovplyvňuje, vytvára priestor, motiváciu, ale ak je raz dieťa chytré po rodičoch, skóre dosiahne tak či tak. To je náš pohľad a názor, zatiaľ mu veríme. Naše deti navštevujú štátnu školu vo Windsor, ktorá má iba 200 žiakov, spolu však až 65 národností. 

Mama v Austrálii

Angličtina cez rozprávky a knihy

To, čo sa deti v austrálskych školách naučia ako prvé, je rešpekt – osobnosti, národnosti, kultúrnej rozdielnosti. Škola poskytuje aj špecializované hodiny angličtiny pre deti s prvým jazykom iným ako angličtina. Mojou úlohou bolo za šesť týždňov prázdnin zvládnuť s dcérkou písanie – tlačeným písmom. 

Testovanie úrovne jazyka prebiehalo na 1. hodine, jedenkrát do týždňa. Zároveň sme deťom naordinovali povinné pozeranie večerných rozprávok,  Peter Rabbit bol ten, vďaka ktorému obe dcérky postupne dostávali angličtinu do uší. Domov sme dostávali knihy od úrovne 1 do 30 a „najčastejšie používané slová“. Prvých 50, 100, 200, 500 a potom sa z dcéry stal plynulý čitateľ – za tri mesiace. Tento systém vrelo odporúčam. Aplikovali sme ho neskôr aj pri druhej dcérke, rovnako úspešne.

Austrálska škola vs. očakávania

Prišli aj ďalšie kultúrne šoky. Do školy sa nenosia prezuvky, na telesnú výchovu sa na základnej škole neprezlieka, zväčša sa sedí na zemi (chodníky), vyučovanie trvá od 9:00 do 15:30, domáce úlohy nie sú, iba čítanie. Jedálne neexistujú, je možnosť objednať dieťaťu jedlo z donáškovej firmy (zazmluvnenej), inak je potrebné desiatu, obed, ovocie zabaliť ráno doma. Prečo by som si to nepriťažila – naša dcérka nebude hádam jedávať sendviče a tak si každé ráno privstanem a navarím obed, ktorý si vezme v špeciálnom obedári, aby ostal teplý.

Vyslúžim si tým obdiv učiteľov, ktorí chodia pozerať, čo má moje dieťa na obed a mňamkajú a pochvaľujú denné menu. Nezabudnúť, že oriešky a delenie sa s kamarátmi je prísne zakázané, veľa deti má totiž rôzne alergie.

V triede je max. 28 žiakov a vždy tam je aj asistent učiteľa. Učia sa pracovať v kolektíve, vystupovať, projektovej spolupráci, kolektívnym športom, rešpektovaniu pravidiel, názorov, osobnosti, kultúry, popritom sa učia čítať a písať, každý na individuálnej úrovni. Vedľa seba tak sedia žiaci, z ktorých jeden ovláda násobilku a druhý ledva spočíta dva a dva. Rovnako je to s čítaním. Nemajú stres, žiadne písomky, chodiť do Primary school je radosť a zábava.

Ak vymeškáte dva týždne školy, nič ste nezmeškali, iba ak naozaj zaujímavý projekt alebo školský zápas. Sú rodiny, ktoré vynechajú rok v škole a absolvujú cestu okolo Austrálie. 

Mama v Austrálii

Austrália: Na rodinu sa myslí na každom kroku 

Voľna si naše deti za tých sedem rokov užili dosýta. My ako rodičia máme s tým neraz starosti. Vzali sme to však zostra a rozhodli sme sa nesedieť doma. Naša práca z domu (manžel založil menšiu marketingovú firmu) nás núti myslieť na cestovanie a potrebujeme zmenu ako soľ. Každé prázdniny máme iné plány. Kempovanie, cesta karavanom, letecky, autom... 

Úžasné je, že Austrália myslí na deti a rodiny na každom kroku. V každej mestskej štvrti sú ihriská, štadióny. O veľkosti a vybavenosti, čistote, dennej starostlivosti sa nám ani nesníva. Počas dovolenky v tropickom Queenslande sa nám podarilo plávať v mori s korytnačkou alebo žralokom, vidieť nádherný farebný coral reef. To sú zážitky, ktoré ostávajú na celý život. Takisto ako stretnutie s pôvodnými obyvateľmi, „lov zvierat“, ukážka ich stravovania, ceremoniál zapálenia ohňa. Dcérky si vyskúšali ich maliarsku techniku.

Každé prázdniny máme iné plány.  Kempovanie, cesta karavanom, letecky, autom...Austrália má nekonečné možnosti. 

Austrália: Náš druhý domov

Protikladov a úžasných zážitkov sme zažili veľmi veľa. Vždy ako rodina, ktorá spoznáva, ukazuje, učí, užíva si rozmanitosť kontinentu, ktorý ma pre nás toho ešte veľa – hory, more, púšť s nesmiernym kultúrnym bohatstvom (opály a diamanty, uhlie), najstarší tropický prales na svete, 7 z 10 najjedovatejších hadov na svete, nechutných pavúkov a unikátne vačkovce a maximálne rozmanité podnebie ako si cestovateľ len môže priať.

Takéto prázdniny pripravujeme našim deťom, plné učenia sa o miestach, ktoré navštevujú, ich význame a zároveň nám Austrália vstupuje do sŕdc a stáva sa pre nás úžasným druhým domovom. 

Mama v Austrálii

Čo určite vidieť v Austrálii?

Austrália je skutočná krajina kontrastov. Prísť sme na dovolenku by som určite odporučila, len v prípade, ak rozmýšľate nad minimálne 3 – 4 týždňami. Samozrejme, je potrebné vybrať si vhodné ročné obdobie. Adaptovať sa na časový rozdiel je potrebné, ak si ju chcete naozaj užiť.

Treba vidieť nádherné biele pláže, najstarší dažďový prales na Zemi, plný unikátnych (jedovatých) živočíchov a 7 UNESCO pamiatok ako  Great Barrier Reef, Uluru-Kata Tjuta National Park uprostred púšte s veľmi veľkým významom pre pôvodných obyvateľov. Milovníci mesta a ikony Opera House by nemali vynechať Sydney a neďaleké nádherné hory Blue Mountains.

No keďže my žijeme v Melbourne, v meste plnom zelene, kultúry, športových zápasov ako Australia Open, odporúčala by som začať tu a nevynechať Great Ocean Road. Treba sa pripraviť na veľa cestovania, niekedy to znamená: pokračujte 420 km rovno. Budem sa tu na vás tešiť!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: