Ministerka kultúry Natália Milanová včera pricestovala na pracovnú návštevu Ukrajiny. Stretla sa s ukrajinským ministrom kultúry Oleksandrom Tkačenkom a rokovala s ďaľšími ministrami kultúry z Európy.

Dohoda na ďalšej spolupráci

Dôvodom zahraničnej pracovnej cesty slovenskej ministerky kultúry na Ukrajinu bolo rokovanie s ukrajinským ministrom kultúry Oleksandrom Tkačenkom v Ľvove. Natália Milanová sa na rokovaní zúčastnila spoločne s ostatnými ministrami kultúry krajín strednej a východnej Európy a Pobaltia (Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Ukrajina).

Minister kultúry a informačných technológií Ukrajiny Oleksandr Tkačenko pozval svojich kolegov na spoločné zasadnutie s cieľom prediskutovať aktuálne výzvy v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine a vytvoriť stratégiu boja proti ruskej agresii a propagande v oblasti kultúry.

“Diskutovali sme o doterajšej pomoci Ukrajine, aj o ďalších možnostiach podpory umelcov, umelkýň a mladých talentov, o záchrane kultúrneho dedičstva a taktiež o ochrane mediálneho prostredia pred propagandou. Vážim si prejavenú dôveru ministra Tkachenka a teší ma jeho ocenenie konkrétnych výsledkov našej spolupráce, v ktorej budeme naďalej pokračovať. Musíme spraviť všetko, čo je v našich silách, pretože Ukrajina nebojuje iba za seba, ale aj za celú Európu,” povedala ministerka Milanová.

Prítomní ministri kultúry sa zároveň pri tejto príležitosti dohodli na ďalšej spolupráci. Cieľom je spoločná snaha v oblasti ochrany a zachovania kultúrneho dedičstva Ukrajiny ako súčasti kultúrneho dedičstva ľudstva pre súčasné a budúce generácie; ochrana kultúrnej a mediálnej oblasti pred propagandou; a spoločný postoj na medzinárodnej scéne zameraný na boj proti ruskej agresii proti Ukrajine.

Doterajšia pomoc pre Ukrajinu v kultúrnej oblasti

S cieľom poskytnúť pomoc vojnou zasiahnutej Ukrajine Slovensko kontinuálne podniká potrebné kroky a opatrenia v oblasti kultúry. MK SR a jeho organizácie prerušili spoluprácu s ruskými štátnymi kultúrnymi inštitúciami. Slovenský rezort kultúry poskytol svoje ubytovacie kapacity pre utečencov, evakuoval a ujal sa 90tich žiakov a žiačok z ukrajinských umeleckých škôl a ich rodinných príslušníkov, ktorým vytvára zázemie a umiestňuje ich na slovenských umeleckých školách. Slovensko tiež ponúklo Ukrajine pomoc vo forme dočasného bezpečného uloženia predmetov kultúrnej hodnoty a rozhodlo o zastavení vysielania Russia Today a šírenia spravodajstva agentúry Sputnik. Ministerstvo kultúry SR zároveň oslovilo UNESCO, aby sa 45. zasadnutie Výboru pre svetové kultúrne dedičstvo nekonalo v Kazani a aby Ruskej federácii bolo pozastavené členstvo v UNESCO. Najnovšou iniciatívou MK SR v tejto oblasti je organizácia dobročinného júnového turné ukrajinského národného baletu na Slovensku.

Posledná aktualizácia: 30. júna 2022 / MKSR Admin

Zdieľať