Mimoni sa vracajú do kín. Tešíte sa na pokračovanie?

Kto by ich nepoznal? Mimoni sú v súčasnosti jednými z najznámejších animovaných postáv. Niekto ich považuje za milé a vtipné, inému lezú na nervy, pretože má pocit, že sú všade. Ich nové dobrodružstvo s názvom Mimoni: Zloduch prichádza vstupuje do kín práve dnes. Aké boli ich začiatky a čo si pre nás tvorcovia prichystali v najnovšom filme?

30.06.2022 08:00
Mimoni Foto:
Gru spojí sily s Mimoňmi.
debata

Mimoni sa na plátnach kín prvýkrát objavili v roku 2010. Vtedy mal premiéru film Ja, zloduch, ktorého hlavným hrdinom, respektíve antihrdinom, bol superzloduch Gru. Jeho pomocníkmi boli Mimoni – zvláštne žlté postavičky s nezrozumiteľným jazykom a osobitou nešikovnosťou, ktorá bola zdrojom mnohých zábavných scén. Svet si ich obľúbil natoľko, že si v roku 2015 vyslúžili svoj vlastný film.

Pôvodne mali byť robotmi

Snímka Mimoni sa stala piatym najziskovejším filmom roku 2015, desiatym najziskovejším filmom vôbec a druhým najziskovejším animovaným filmom v histórii. Oproti 74-miliónovému rozpočtu sa mu podarilo zarobiť neuveriteľných 1,159 miliardy dolárov.

„Filmy Ja, zloduch a Mimoni fungujú, pretože na jednej strane sú vtipné a zábavné a zároveň je v nich prítomná emocionálna rezonancia,“ hovorí zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Illumination Chris Meledandri.

„Rezonujú vďaka postavám. Mimoni očarujú a tešia divákov, a hoci je Gru zloduch, stále je pre nás veľmi príťažlivý a chceme, aby uspel v každej situácii.“ U kritiky sa však snímke až tak nedarilo – na stránke Rotten Tomatoes získala na základe 222 recenzií hodnotenie 55 percent.

Mimoni sú zlatí ako vždy. Foto: Cinemart
Mimoni Mimoni sú zlatí ako vždy.

Mimoňov vytvoril dizajér Eric Guillon v spolupráci s režisérmi Pierrom Coffinom a Chrisom Renaudom. Pôvodne však vyzerali úplne inak, ako ich poznáme dnes. Na prvom náčrte to boli ľudskí robotníci, ktorí boli v kontraste s ich šéfom Gruom drobného vzrastu. Neskôr to mali byť roboti s jedným okom, ktorí by boli extrémne naivní, z čoho by následne vyplývali zábavné scénky.

Po čase sa tvorcovia rozhodli skombinovať robotov so živým organizmom, ktorý sa už začal podobať na dnešných Mimoňov. Napokon po všetkých týchto krokoch vznikla konečná podoba obľúbených žltých príšeriek.

Mimoni merajú asi 1,1 metra a milujú ovocie, najmä banány. Napriek tomu, že pôsobia ako extrémne milé stvorenia, majú v génoch zabudované nutkanie slúžiť zloduchom. Ak práve nemajú žiadneho šéfa, upadnú do depresie.

„Sú to postavy, ktoré sa opierajú predovšetkým o vizuálny zážitok pred verbálnym vyjadrením. Nie sú len rozkošní. Sú príťažliví vďaka rozporu medzi ich snahou byť zlými a ich základnou povahou, ktorá ich robí takými dobrými. Túto stránku máme v sebe všetci,“ hovorí Meledandri.

Trailer k filmu Mimoni: Zloduch prichádza.

Už po premiére Ja, zloduch sa strhlo „mimoňovské“ šialenstvo – ich tváre ste mohli vidieť nielen na hračkách, ale aj na oblečení, školských potrebách, posteľnej bielizni či internetových GIF-och. Podobnú mániu spôsobilo už len Ľadové kráľovstvo. Mimoni sa objavili tiež v Simpsonovcoch, Griffinovcoch a vo filme Mortal Engines.

Nové postavy

V kinách práve beží nový film s názvom Mimoni: Zloduch prichádza. Odohráva sa v 70. rokoch minulého storočia, keď bol Gru ešte malým chlapcom. Už vtedy však vedel, že chce byť najslávnejším zloduchom všetkých čias. Keď sa dozvie, že Besná šestka, skupina superzloduchov, zosadila svojho vodcu Willyho Kanóna (Vlado Černý), pokúsi sa zaplniť uvoľnené miesto. Pohovor však vôbec nedopadne dobre a namiesto toho, aby sa stal ich členom, získa Gru nebezpečných nepriateľov na celý život.

Besnú šestku tvoria zloduchovia toho najextrémnejšieho kalibru. Bella Bomba (Zuzana Fialová) je chladná a sebavedomá vodkyňa, ktorej reťazový opasok slúži ako smrtiaci palcát s diskoguľou.

Francúzsky nihilista Jean-Klof (Ivo Gogál) je vybavený gigantickým mechanickým krabím klepetom. Sestra Nunčanka (Gabriela Dzuríková) síce vyzerá ako obyčajná mníška, v skutočnosti však ide o nemilosrdnú bojovníčku, ktorá je preslávená majstrovským narábaním s nunčakmi.

Vikinger (Jozef Vajda) je švédsky šampión na kolieskových korčuliach, ktorý svojich nepriateľov odrovnáva impozantnými výkopmi z otočky. Besnú šestku uzatvára silák Drviruk (Vladimír Jedľovský) s obrovskými kovovými rukami.

„Keď sme prišli s nápadom na Besnú šestku, bolo dôležité vytvoriť skupinu zloduchov, ktorí by boli na jednej strane cool, ale zároveň by boli trochu smiešni a zábavní,“ hovorí režisér filmu Kyle Balda.

„Je to predsa komédia. Herci, ktorých sme dostali na stvárnenie týchto postáv, sú sami osebe legendami. Hviezdy, ktoré tvoria Besnú šestku, vniesli do identity každého z týchto zloduchov svoju vlastnú štruktúru a príchuť. Dúfame, že keď budete odchádzať, budete si naozaj chcieť pozrieť film o každej z týchto postáv samostatne.“

Otto sa spriatelí s motorkárom, ktorého v... Foto: Cinemart
Mimoni Otto sa spriatelí s motorkárom, ktorého v anglickej verzii dabuje raper RZA.

Gru sa vo filme prvýkrát stretáva s Mimoňmi, s ktorými vytvorí silné spojenectvo. Aj medzi nimi je nová postava – Otto. „Od ostatných Mimoňov sa líši tým, že hoci je rovnako nešikovný, má dobré úmysly ako oni a robí chyby rovnako ako oni, je však v robení chýb dokonalý,“ hovorí Balda.

„Takže na začiatku je Otto v porovnaní s ostatnými Mimoňmi outsider. Príliš veľa rozpráva a je trochu odlišný od zvyšku kultúry Mimoňov. Kevin, Stuart a Bob ho hneď nezaradia do skupiny. Nakoniec však zistíme, že práve tieto veci robia Otta výnimočným. Predstavuje každého z nás, kto sa niekedy cítil mimo skupiny obľúbených detí.“

V snímke sa objavia ďalšie nové postavy ako ambiciózny šialený vedec Dr. Nefario či Majsterka Chow, bývalá kung-fu majsterka, ktorá svoje tradičné zbrane vymenila za liečivé ihly a stala sa akupunkturistkou v čínskej štvrti v San Franciscu.

Vracia sa Gruova mama, do seba zahľadená a trochu bezcitná žena, ktorá trávi jeseň svojho života vo veľkolepom bazéne, kde sa venuje plávaniu pod vedením svalnatých talianskych inštruktorov.

Dôležitým aspektom filmu je puto, ktoré sa vytvorí medzi Gruom a Mimoňmi. „V prvom filme o Mimoňoch ste sa dozvedeli, kto sú Mimoňi, čo chcú a aké sú ich ciele, a ich hlavným cieľom bolo slúžiť veľkému šéfovi,“ hovorí Balda.

„Keď sa stretnú s Gruom, ich hlavným šéfom, dozvieme sa trochu viac o tom, kde sa Gru nachádza vo svojom živote ako 12-ročný ambiciózny zloduch. Vidíme, ako Mimoni podporujú jeho nápady a to, čím sa chce stať. Gru sa na začiatku pred Mimoňmi trochu bráni, takže majú čo robiť, aby si ho získali.“

Zlaté sedemdesiate

Dej snímky sa odohráva v 70. rokoch, ktoré tvorcovom poskytli diamantovú baňu hudobných, módnych a popkultúrnych odkazov, z ktorých mohli ťažiť. „Vyrastal som v 70. rokoch, takže je to pre mňa veľmi osobné,“ vysvetľuje Balda.

„Televízia, hudba, autá, účesy, zvonové nohavice – všetko malo obrovský šmrnc. A tie žiarivé farby, trblietky, diskotéky – určite to bola vizuálna dekáda. Bol som približne v rovnakom veku ako Gru v našom filme, keď som vyrastal v 70. rokoch, takže bolo nostalgické pozerať sa na staré televízne programy, módu a hudbu ako na referenčné body tvorby.“

„Keď som bol mladý, pozeral som filmy o Jamesovi Bondovi,“ spomína Balda. „Vždy sa mi veľmi páčilo, ako úvodné titulky sprevádzala parádna hudba v štýle Nancy Sinatrovej a siluety postáv, a to nám poslúžilo ako inšpirácia pre úvodné titulky filmu Zloduch prichádza. Chceli sme, aby ste hneď vedeli, že tento film je milostným listom 70. rokom.“

Gru sa chce dostať medzi najväčších zloduchov... Foto: Cinemart
Mimoni Gru sa chce dostať medzi najväčších zloduchov na svete, ale neúspešne.

Tvorcovia tiež vo veľkom odkazujú na kultové kung-fu filmy zo 70. rokov. „Preskúmali sme množstvo kung-fu filmov, ktoré som mal rád ako dieťa. Prvý film, ktorý mi prišiel na um, je 36. komnata Šaolinu, veľa odkazov z tohto filmu nás ovplyvnilo. Ale najväčší vplyv na nás mali komediálne kung-fu filmy. Kung-fu sekvencie, ktoré máme vo filme, sú milostným listom tomuto žánru a niektorým skvelým dielam, ktoré boli odvedené v takých filmoch ako Drunken Master Jackieho Chana a Kung Fu Hustle a Shaolin Soccer Stephena Chowa.“

V pôvodnom znení postavu motorkára, ktorý sa spriatelí s Ottom, dabuje americký raper RZA. Ten na filme spolupracoval aj po hudobnej stránke. „Jednou z úžasných príležitostí, ktoré sme pri tomto filme mali, bola spolupráca s RZA, a to nielen ako s hlasovým hercom, ale aj hudobne,“ teší sa Balda. „Spolupracoval s naším skladateľom Heitorom Pereirom na vývoji mnohých hudobných podkladov pre kung-fu sekvencie vo filme.“

Soundtrack k filmu produkoval Jack Antonoff z rockovej kapely Bleachers. Najobľúbenejšia skladba režiséra Kylea Balda je Turn Up The Sunshine. „Je to krásna, nádejná pieseň, ktorá hrá v momente, keď sa vo filme všetko začína dejovo spájať. Vystihuje pocit, s ktorým chceme, aby diváci odchádzali z kina.“

Okrem tejto piesne je soundtrack nadupaný funkovými, disco a soulovými klasikami. Diváci sa môžu tešiť na nové spracovanie piesne Funkytown, interpretáciu Goodbye To Love či novú verziu skladby Instant Karma! v podaní skupiny Bleachers. Na soundtracku sa nachádzajú mená ako St. Vincent, Sly and The Family Stone, Bleachers či Phoebe Bridgers.

Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Illumination Chris Meledandri verí, že hudba je jedným zo základných prvkov v kostre pútavého rozprávania príbehov. „Som presvedčený, že filmovú tvorbu definuje kombinácia slova, výkonu a hudby. Ak obsiahnete všetky tri, potom môžete vytvoriť zážitok, ktorý je výnimočný v tom, že vás obklopí a nesie vás celým filmom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #animovaný film #Mimoni