30.6.2022 08:50 | Nositeľná elektronika

Inteligentné náramky môžu odhaliť Covid-19 ešte pred príznakmi, naznačuje nová štúdia

Zdroj: Ava, reprofoto, Unsplash, redakcia

Vedci zozbierali vyše 1,5 milióna hodín fyziologických údajov, ktoré následne analyzoval algoritmus vyvinutý autormi štúdie.

  • Inteligentné náramky v spojení s umelou inteligenciou dokážu v niektorých prípadoch odhaliť ochorenie Covid-19.
  • Napovedá to nová štúdia publikovaná vo vedeckom časopise BMJ Open.
  • Odborníci testovali náramok Ava na výskumnej vzorke 1 163 ľudí.
  • Z nazbieraných údajov algoritmus napokon identifikoval 68 % pozitívnych účastníkov na Covid-19 dva dni pred nástupom symptómov.

Monitorovacie náramky dokážu zaznamenávať napríklad srdcovú frekvenciu, dýchanie či teplotu tela. Podľa novej štúdie by tieto nazbierané údaje v spojení s umelou inteligenciou mohli pomôcť diagnostikovať infekčné ochorenie Covid-19 dva dni pred nástupom jeho príznakov. Informáciu priniesol portál The Guardian.

Na výskume, ktorý nedávno publikoval vedecký časopis BMJ Open, pracovali vedci z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku, Dr. Risch Medical Laboratory v Lichtenštajnsku, Imperial College v Londýne a McMaster University v Kanade.

Odborníci testovali náramok Ava, ktorý je primárne určený pre analýzu plodnosti. Zariadenie stojí približne 249 libier (v prepočte asi 288 eur) a monitoruje frekvenciu dýchania, srdcový tep, variabilitu srdcovej frekvencie, teplotu pokožky zápästia a prietok krvi.

Priebeh výskumu

V rámci štúdie nosilo náramok Ava spolu 1 163 ľudí vo veku do 51 rokov. Výskumnú vzorku sledovali odborníci v Lichtenštajnsku od začiatku pandémie do apríla 2021. Náramok museli účastníci nosiť v noci počas minimálne štvorhodinového spánku, pričom zariadenie ukladalo údaje každých 10 sekúnd.

fotogaléria
Vzhľad inteligentného náramku Ava. Zdroj: Ava, úprava redakcia

Okrem toho mali ľudia zaznamenávať aj akékoľvek aktivity, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky. Šlo napríklad o užívanie liekov na predpis, rekreačných drog či alkoholu. Zaznamenávať mali aj možné príznaky ochorenia Covid-19, napríklad horúčku.

Napokon vedci náramky synchronizovali s aplikáciou pre smartfóny a celkovo zaznamenali viac ako 1,5 milióna hodín fyziologických údajov. Tie následne analyzoval algoritmus rekurentnej neurónovej siete (RNN), vyvinutý autormi štúdie, ktorý využíva formu dlhej krátkodobej pamäti (LSTM).

Čítajte aj Ako vybrať inteligentný náramok, smart hodinky či športový traker (rady a tipy)

Zaujímavé, ale nie 100-percentné

Vo výsledku dokázal náramok na základe zmien v tele správne identifikovať 68 % pozitívnych účastníkov výskumu dva dni pred nastúpením symptomatického ochorenia. Systém však nezachytil všetky prípady Covidu, preto nie je spoľahlivý na 100 %.

„Technológia nositeľných senzorov môže umožniť detekciu Covid-19 počas presymptomatického obdobia. Náš navrhovaný algoritmus RNN identifikoval 68 % pozitívnych účastníkov na Covid-19 dva dni pred nástupom symptómov, “ uvádzajú výskumníci v závere. Zároveň dodávajú, že systém budú naďalej trénovať.

Algoritmus sa aktuálne testuje aj na skupine 20-tisíc ľudí v Holandsku. Výsledky odborníci očakávajú koncom tohto roka.

fotogaléria
Nazbierané dáta analyzoval algoritmus vyvinutý autormi štúdie (ilustračná snímka). Zdroj: istock

V čom spočíva prínos?

Objav by mohol pomôcť včasným varovaním nositeľa náramku o tom, že je možno infikovaný vírusom spôsobujúcim ochorenie Covid-19. To by mohlo lepšie zabrániť v šírení choroby, keďže upozornenie by prišlo ešte pred nástupom príznakov Covidu. Potenciálne infikovaná osoba by tak mohla lepšie chrániť svoje okolie.

Infektológ Peter Sabaka pre Denník N hovorí, že hoci monitorovacie náramky sú relatívne bežné napríklad pri kardiovaskulárnych chorobách, v prípade infekcií je to inovatívny prístup. Nevýhodou však je, že človek nezachytí zmeny svojich fyziologických funkcií ani v prípade, keď má k dispozícii inteligentný náramok, ktorý mu ich meria. Pomyselným kameňom úrazu je totiž fakt, že nedokáže analyzovať veľký počet dát. Práve to je úloha pre umelú inteligenciu.

Čítajte aj Američan mal pľúcnu embóliu. Život mu vraj zachránili Apple Watch

„Náramok aj algoritmus vedci odporúčajú len ako poradný mechanizmus, ktorý človeku povie, že niečo nie je v poriadku,“ vysvetlil Sabaka. Aj naďalej preto v otázke diagnostiky Covidu-19 zostáva osvedčenou metódou PCR testovanie.