Chráňte sa pred slnkom tak, ako to robili už Indiáni

Či už chcete byť v lete ako čokoláda alebo si len občas dobiť na slnku baterky, pokožku treba rozhodne chrániť. Dnes to už ide aj bez zbytočnej chémie vďaka prírodnej kozmetike, s použitím prírodných pigmentov, morských rias a vzácnych olejov.

30.06.2022 00:00
panakia, pr, nepouzivat

Príroda nám vo svojej dokonalosti dala mnoho užitočných a zdraviu prospešných rastlín. Ich vlastnosti a účinky poznali ľudia už dávno v minulosti a dnes ich využívajú výrobcovia prírodnej kozmetiky v produktoch určených pre tých, ktorí nechcú svoje telo ani okolie zaťažovať zbytočnou chémiou. Platí to aj v letných mesiacoch, keď sa snažíme uchrániť pred silným slnkom.

S prípravou na slnenie treba začať ešte predtým, než si ľahneme na pláž. Určite prospeje zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na antioxidanty. Pred opaľovaním doprajte pokožke píling a dobre ju hydratujte. Základné pravidlo pobytu na slnku znie: rozhodne nie medzi 11. a 15. hodinou. Ak sa rozhodnete pre šetrnú prírodnú kozmetiku, treba pod ňu naniesť spf, teda ochranný faktor.

Natierali sa už Indiáni

Ochrana pokožky pred slnkom pomocou rôznych darov prírody nie je moderný vynález. Už americkí Indiáni poznali blahodarné účinky rastliny Urucum, ktorá poskytuje ochranu pred škodlivými zložkami slnečného žiarenia. Urucum (u nás známa ako orelánik farbiarsky) rastie v tropických oblastiach Strednej a Južnej Ameriky a okrem ochranných má aj protizápalové účinky. Preto je vhodná i na kožné infekcie a choroby ako psoriáza, dermatitída, soborea alebo hyperpigmentácia. Urucum obsahuje stokrát viac betakaroténu ako mrkva a tiež ďalšie látky, ktoré nás prirodzenie chránia pred slnkom a aj súvisiacim starnutím. Príroda nám v tejto rastlinke dala vskutku unikátny dar.

panakia, pr, nepouzivat

Užite si Slnečné dni

Poklad prírody s názvom URUCUM pripravuje pokožku na slnenie a aj ju pred slnkom chráni. Prírodná kozmetika s obsahom prášku z URUCUM je teda na leto ako stvorená. „Na opaľovanie, ochranu pred slnkom, aj na ošetrenie po slnení slúžia naše prírodné produkty radu Slnečné dni. Obsahujú zložky, ktoré v našich končinách vôbec nie sú v prírodnej kozmetike bežné, no na pokožku účinkujú vynikajúco,“ hovorí Albert Bundala z firmy Panakeia, Zdravie z kopaníc. Tento výrobca prírodnej kozmetiky ako jediný na Slovensku a v Čechách využíva Urucum. „Urucum chráni pred slnkom, ale aj pred hmyzom, a tak máte v našich prípravkoch s obsahom tejto rastliny nielen účinnú ochranu pred slnkom, no zároveň i repelent,“ dodáva Albert Bundala.

Namiesto ropy rastlinka

Prírodná kozmetika pokožku ochráni, no zároveň ju nezaťažuje tak ako klasické kozmetické produkty. Opaľovacie krémy často obsahujú vazelínu, čo je ropný produkt a v prírodnej kozmetike nemá čo robiť. Zato prášok z rastliny URUCUM je ku koži šetrný, a zároveň ju dokáže dobre ochrániť. „Okrem toho sú v produktoch nazvaných Slnečné dni použité aj iné prírodné zložky chrániace pokožku pred slnkom. To sú napríklad Dunaliella salina, extrakt Astaxantínu, Laminaria ochroleuca, ktoré sú v slovenskej kozmetike dosť nezvyčajné, ale vynikajúco chránia pokožku,“ dodáva Albert Bundala. „Tak isto používame v tomto kozmetickom rade aj domáce maceráty, napríklad orechový olej a nechtíkový olej. V kozmetike sú použité aj vzácne oleje avelánový, sezamový. Výrobky sú ručne vyrábané a vzhľadom na svoju kvalitu a náročnosť výrobného procesu majú skvelé ceny.“

panakia, pr, nepouzivat

Mrkvička aj Slnečný bozk

Prírodná kozmetika Panakeia ponúka v rámci radu Slnečné dni rôzne výrobky, ktoré vás prevedú letom bez starostí a bolesti. Môžete zvoliť aktivátor opálenia, ktorý podporuje pigmentáciu kože alebo neskôr zvýrazňovač opálenia, bronzer, telový olej či maslo. Produkt s názvom Mrkvička je vďaka obsahu betakaroténu skvelý po opaľovaní, jeho bronzovo-zlaté častice zasa opálenie krásne zvýraznia. Slnečný bozk pôsobí na pokožku upokojujúco vďaka nechtíkovému oleju a bisabololu, ktorý pôsobí protizápalovo, zlepšuje elasticitu pokožky, upokojuje ju a zabraňuje jej začervenaniu.

V ďalších výrobkoch zasa nájdete napríklad teracottu, ktorá zvýrazní opálenie.

Učili sa na vlastnej koži

Erika Bundalová, zakladateľka firmy PANAKEIA zo Starej Turej sa k výrobe prírodnej kozmetiky dostala cez vlastné ťažkosti, ktoré jej spôsobovalo slnko. Bojovala s alergiou aj pigmentovými škvrnami, až vlastné prípravky jej umožnili užívať si v lete opäť slnenie. Výroba prírodnej kozmetiky však vôbec nie je jednoduchý proces. Za vznikom výsledných produktov pre milovníkov slnka je veľa pokusov a omylov, hľadanie správnych ingrediencií a ich pomeru, takisto aj veľa testovania. Základom sú kvalitné suroviny, ktoré umožnia pekné opálenie bez spálenia. Dôležité je starať sa o pokožku pred opaľovaním, počas neho aj po ňom. A na záver dobrá správa pre všetky „bledule“ – s prírodnou kozmetikou obsahujúcou URUCUM dosiahnete krásne opálenie aj vy.

Doprajte si Slnečné dni a čokoládové opálenie s PANAKEIOU

panakeia, pr, nepouzivat

www.zdraviezkopanic.sk

chyba