Správy Rôzne

STOVKY ponúk na prácu v zahraničí: Na ktoré odvetvia hľadajú ľudí najčastejšie?

Slováci a Slovenky, ktorí sa rozhodnú za prácou vycestovať do zahraničia, majú podľa údajov profesia.sk najväčší záujem o pozíciu zberača.

Ilustračný obrázok k článku STOVKY ponúk na prácu v zahraničí: Na ktoré odvetvia hľadajú ľudí najčastejšie?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Najviac zahraničných pracovných ponúk vhodných pre Slovákov a Slovenky eviduje portál Profesia.sk v Nemecku. Zamestnávatelia ich tam inzerujú viac než 350.

Zamestnávatelia ich tam inzerujú viac než 350.

Približne dvesto príležitostí nájdu záujemcovia v Rakúsku. Zamestnať sa ale môžu napríklad aj na jednom zo sto pracovných miest v Holandsku. Informoval o tom marketingový manažér portálu Martin Menšík.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Pre uchádzačov a uchádzačky o prácu v zahraničí je k dispozícii najviac inzerátov v oblasti dopravy, špedície a logistiky. Zamestnávatelia aktuálne inzerujú takmer dvesto takýchto pracovných príležitostí.

Koho hľadajú

Viac než 150 pracovných ponúk v zahraničí je v sektore stavebníctva a realít. Firmy však hľadajú aj pracovníkov do výroby.

Zamestnávatelia publikujú najviac ponúk na pozíciu montážnik/montér.

Firmy v zahraničí však hľadajú aj skladníkov/sklad­níčky, robotníkov/ro­botníčky, elektrikárov, operátorov/ope­rátorky výroby či vodičov kamiónov.

Slováci a Slovenky, ktorí sa rozhodnú za prácou vycestovať do zahraničia, majú podľa údajov portálu najväčší záujem o pozíciu zberača.

Práca v teréne a skleníkoch zahrňujúca zber ovocia, zeleniny a kvetov ich natoľko láka, že na jednu pozíciu priemerne zareaguje 54 záujemcov. Aktuálne je však publikovaných len šesť takýchto ponúk.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Približne 40 ľudí priemerne reaguje na inzerát v logistike. Pracovník tam zabezpečuje nepretržité dodávky materiálu pre výrobu, sleduje jeho množstvo v sklade, vedie a aktualizuje záznamy v informačnom systéme či spolupracuje s vedúcim výrobného úseku na pláne výroby.

O čo nie je záujem

Momentálne je zverejnených 24 takýchto príležitostí.

Uchádzačov o zamestnanie v zahraničí láka aj práca expedienta, ktorý pripravuje a expeduje tovar aj zásielky, tiež je zodpovedný za zabezpečenie dokladov. Na jednu takúto pozíciu v priemere reaguje 36 uchádzačov, na portáli je aktuálne 18 takýchto pracovných ponúk.

O niektoré uvádzané pracovné miesta je naopak malý záujem. Za vodiča kamióna sa na portáli priemerne hlásia dvaja ľudia. Nízky záujem uchádzačov je aj o pozíciu elektrikára. Na jeden inzerát priemerne reagujú piati, doplnil Menšík.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM