Filipínske úrady nariadili zavrieť opozičný web založený nositeľkou Nobelovej ceny

Filipínske úrady nariadili ukončenie činnosti investigatívneho spravodajského webu Rappler, ktorý spoluzaložila nositeľka Nobelovej ceny za mier Maria Ressaová. Dôvodom je podľa nich porušenie nariadenia o zahraničnom vlastníctve médií. Web je jedným z mála filipínskych médií, ktoré kritizujú vládu prezidenta Rodriga Duterteho, okrem iného za zneužívanie moci či autoritárstve. V posledných rokoch čelil web mnohým obvineniam, informoval dnes denník The Guardian.

Najnovšie rozhodnutie o ukončení činnosti webu prichádza krátko predtým, než Duterteho v úrade vystrieda Ferdinand Marcos mladší, syn bývalého filipínskeho diktátora.

Zástupcovia Rappleru uviedli, že končiť nehodlajú a nariadenia úradov napadnú na súde. "Budeme pokračovať v práci. Naši novinári budú ďalej informovať," povedala Ressaová na brífingu. Rozhodnutie úradov označila za zastrašovanie.

Filipínske médiá čelia za Duterteho vlády silnému tlaku. V roku 2020 bolo nariadené vypnutie vysielania najväčšej televíznej stanice v krajine ABS-CBN. Minulý týždeň Národná telekomunikačná komisia zablokovala prístup k 28 webovým stránkam, vrátane spravodajského webu Bulatlat, ktorý sa zameriava na ľudské práva.

Ressaová je v súčasnej dobe na slobode na kauciu, čelí siedmim súdnym konaniam, v ktorých je obvinená okrem iného z daňových únikov a ohovárania. Vlani získala Ressaová Nobelovu cenu za mier spolu s ruským investigatívnym novinárom Dmitrijom Muratovom. Stali sa tak prvými novinármi, ktorí získali Nobelovu cenu za mier od roku 1935, keď výbor ocenil nemeckého novinára a pacifistu Carla von Ossietzkého, väzneného nacistami za odhalenie tajného znovuvyzbrojovania Nemecka.

Filipíny sú na rebríčku Indexu slobody tlače, ktorý zostavuje organizácia Reportéri bez hraníc, na 147. mieste zo 180 krajín.