Túžite po vlastnej pracovni či dielni? Využite na to vstavanú skriňu
29.6.2022 18:00

Túžite po vlastnej pracovni či dielni? Využite na to vstavanú skriňu

Nehnutelnosti.sk Zdroj: Aktuality.sk
Uložiť článok
Pozor na základné chyby.

Aj takto sa dá zužitkovať priestor či už bývate v menšom byte alebo chcete šetriť miestom. Vstavané skrine dokážu vytvoriť ideálne miesto na čokoľvek a výhodou je, že ak dané veci aktuálne nepotrebujete, stačí zavrieť dvere a nie sú na očiach. Na čo si ale dať pozor, keď si chceme dať vyrobiť nábytok na mieru? Aké zvoliť farby a materiály, aby nové skrine a zariadenie nielen ladili v celej domácnosti, ale boli najmä funkčné a mali veľa úložného priestoru sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s majiteľom spoločnosti Kapritz Romanom Wagnerom.

Ak idete zariaďovať celý dom alebo byt je dobré mať aspoň základnú predstavu toho, čo sa vám páči. „Teraz sa veľmi často používajú nejaké fotky z rôznych časopisov, také približné koláže, ktorými poukážete na to, čo sa vám asi páči. Samozrejme rozmery sú veľmi dôležitou vecou a hlavne informácie pre nás napríklad, že koľko detí býva v detskej izbe, ako by ste chceli mať zariadenú obývačku, atď. Také základné veci, aby sa architekt vedel od toho odraziť v tom základnom návrhu, “ hovorímajiteľ spoločnosti Kapritz Roman Wagner o tom, čo si treba pripraviť ešte predtým, keď si idete dať vyrobiť nábytok na mieru.

Keď farebne dokážete vďaka nábytku prepojiť celý interiér

Na každého pôsobí farba inak. Podľa Romana Wagnera je preto veľmi dôležité si rozmyslieť ako chcem mať riešený interiér z pohľadu farieb a aké materiály chcem použiť. „Je to veľmi personalizované, čo je vlastne výhoda nábytku na mieru alebo zákazkovej výroby. Napríklad prepojiť kuchyňu s obývačkou je možné práve vďaka tomu, že vieme s tými farbami prechádzať v rámci celého bytu. To sa pri štandardnom nábytku veľmi nepodarí, lebo nezoženiete úplne všetko v tých istých dekoroch a farbách.“ Rovnako sa pri nábytku na mieru prihliada aj na ergonómiu, výšku a farebnosť. „Čo vyzdvihujeme pri návrhu je aj to, či je človek vyšší alebo menšieho vzrastu, či má rád svetlejšie farby alebo tmavšie farby. To sa potom presne dizajnuje na jeho požiadavky,“ dodáva Wagner.

Úložný priestor od podlahy až po strop

Ak chcete využiť v byte či dome každý milimeter, tak ideálnym riešením môžu byť vstavané skrine. Nejde pritom o žiadnu novinku. Wagner pripomína, že vstavané skrine sú našou súčasťou dlhé roky. Išlo o vstavané interiéry, ktoré postupne prechádzali do obkladov stien, takže boli často aj silným dizajnovým prvkom. Týmito skriňami sa vytvárali potom celodrevené steny. Dnes sa akurát zmenili materiály vstavaných skríň a ich vizuál. Klasikou pri vstavaných skriniach je vešanie, police a zásuvky. „Takým bestsellerom sú sklopné vešiaky, keď potrebujete do väčšej výšky umiestniť vešanie, a aby osoba nižšieho vzrastu vedela dať oblečenie z toho dole, tak sa to sklopí až z výšky 2,2 m. Ďalej sú to výsuvné police, rôzne drôtené doplnky, koše napríklad na bielizeň alebo na veci, ktoré sa chystáte nejako triediť. V histórii boli pokusy aj o výklopné žehliace dosky, ale to sa neuchytilo. Dnes sa už málo žehlí. Ale vstavaná skriňa skrýva naozaj rôzne veci ako sú vysávače či sušiče. Muži tam majú dielne, robievame tam pracovne – odsuniete posuvné dvere a máte tam celú pracovňu, aby nebola na očiach. Sklopné a výklopné postele sa tam dajú schovať,“ vysvetľuje Wagner.

Knižnica ako súčasť každej izby

Knižnica sa podľa Wagnera vyskytuje v rôznych formách skoro v každej izbe. „V spálni je ako súčasť rozčítaných kníh alebo časopisov, ak má taký zvyk daný zákazník. Knižnica je súčasťou skoro každej detskej izby, detské knižky aj hračky sú v podstate uložené v nejakých regáloch, ktoré by sme mohli nazvať knižnica. Asi najviac má knižnica svoje miesto v obývačke, ale samozrejme veľakrát sa robí aj do kuchyne – asi tak často ako vinotéky – tam sú kuchárske knihy. Takže tá knižnica v malej alebo veľkej podobe sa vyskytuje skoro v každej jednej izbe. Myslím, že asi v predsieni sme ešte knižnicu nerobili, ale často robievame predsiene, ktoré majú z boku do obývačky alebo do nejaké životného priestoru, majú ten bok ako knižnicu.“ Knižnica alebo otvorené poličky sa používajú nielen na knihy, ale aj ako odkladací priestor na rôzne veci, ktoré potrebujete po ruke, ale aj ako ozdobný priestor, kde si vyzdobíte časť bytu svojimi osobnými predmetmi.

Viac o tom:

  • ako sa dá originálne zariadiť detská izba
  • ako si vytvoriť praktický šatník
  • ako si môžeme ozvláštniť svoju spálňu netradičnými riešeniami
  • aký vplyv môže mať na nás samotný nábytok v interiéri
  • ako sa cenovo pohybuje nábytok na mieru

sa dozviete v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk s redaktorkou Zuzanou Majerčíkovou a majiteľom spoločnosti Kapritz Romanom Wagnerom.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.