Vitamín E: Áčko medzi antioxidantmi

Veronika Kmetóny Gazdová | 29. jún 2022
Vitamín E

Spája sa najmä s krvotvorbou, avšak jeho účinky sú omnoho širšie, má zastúpenie v mnohých dôležitých procesoch v tele.

Zodpovedá za ochranu buniek, je jedným z najdôležitejších antioxidantov v organizme, podieľa sa na normálnom raste, vývine a funkcii svalov, funkcii krvného obehu, nervového a zažívacieho systému a spomaľuje starnutie pokožky i zraku. 

Vitamín E ako osemčlenná skupina

Vitamín E je vlastne skupinou 8 zlúčenín pod názvom tokoferoly. Najlepšie sa dopĺňa prostredníctvom stravy, ak však siahnete po vitamínovom doplnku, na etikete budete môcť vyčítať, či obsahuje vitamín E, resp. jeho najaktívnejšiu a najlepšie v tele využiteľnú zložku, v prírodnej forme (d-alfa-tokoferol) alebo syntetickej forme (dl-alfa-tokoferol).

Najpodstatnejší účinok vitamínu E je antioxidačný

Úlohou antioxidantov je zabrániť voľným radikálom poškodzovať  a oslabovať bunky, a tým urýchliť ich starnutie a skrátenie životnosti. Vitamín E sa preto používa pri liečbe ochorení, kde hrá oxidačný stres veľkú rolu. Ako príklad môžeme uviesť známu situáciu, keď vplyvom oxidácie železa vzniká hrdza na kovových predmetoch. Voľné radikály môžu prispieť aj k vzniku ochorení srdca a ciev, či rakoviny. Vznik voľných radikálov podnecuje najmä fajčenie, UV žiarenie, ale aj znečistenie ovzdušia, teda vplyvy, ktoré môžu zásoby vitamínu E v tele vyčerpať. Jeho účinky pomáhajú predchádzať vážnym chronickým ochoreniam, pomáha napr. pri liečbe ochorení dýchacích ciest, svalov, kĺbov, chudokrvnosti, ale aj porúch plodnosti u mužov, menštruačného cyklu u žien.

Doprajte si vitamíny plodnosti
Prečítajte si tiež:

Doprajte si vitamíny plodnosti

Vysoká a nízka hladina vitamínu E

Nadbytok tohto vitamínu prijímanom v strave nie je pre organizmus toxický, pretože telo sa ho dokáže zbaviť, istú časť si však ponechá ako súčasť tukového tkaniva, krvi a zásob v pečeni. Avšak dlhodobé nadmerné užívanie Ečka v podobe doplnkov môže zvýšiť riziko krvácania kvôli jeho vplyvu na zrážanlivosť krvi alebo spôsobiť vážne tráviace, neuro- či kardioproblémy. Jeho užívanie by preto malo byť konzultované s lekárom, najmä ak ho ideme zaradiť k iným užívaným doplnkom či liekom. 

  • Jeho nedostatok má za následok poruchu tvorby červených krviniek najmä u predčasne narodených a detí s poruchou vstrebávania tukov (ako napr. celiakia). Pri jeho nedostatku tiež dochádza k neurologickým problémom a znižuje sa aj obranyschopnosť organizmu.
  • Prejavmi nízkej hladiny vitamínu E je bledosť kože, slizníc a spojiviek, opuchy mihalníc či sivý zákal, nekoordinované pohyby a zhoršená imunita. Príčinami nízkej hladiny môžu byť napr. genetické poruchy v metabolizme tukov, cystická fibróza, Crohnova choroba, podvýživa či problémy s vylučovaním žlče.

Nielen pre deti, ale E je dôležitý aj v prípade športovcov po fyzickej námahe, chráni totiž svalové vlákna pred poškodením pri cvičení a zlepšuje fyzickú vytrvalosť. Zabúdať naň by nemali ani seniori, ktorých chráni pred ochoreniami srdca, nervovej sústavy a oslabením imunity.  

Vitamín E: Esencia pre pokožku

Prínos vitamínu E ocení aj koža, na ktorú má protizápalové a antioxidačné účinky, čo je v prípade pokožky, jej regenerácie a obnove buniek veľmi dôležité. Je súčasťou aj mnohých krémov na opaľovanie, ktorých cieľom je ochrániť pokožku pred UV žiarením a spolu s D-panthenolom majú na ňu upokojujúci účinok, vrátane urýchlenia hojenia rán po popáleninách. 

Dermatologické prípravky s vitamínom E sa zvyknú využívať aj pri problémoch pokožky v dôsledku atopického ekzému, psoriázy či akné. 

vitamín E

Keďže ide o vitamín rozpustný v tukoch, jeho účinnejšie vstrebanie môžeme podporiť kvalitnými olejmi (slnečnicový, sójový, arganový, olivový, olej z pšeničných klíčkov) zakomponovanými do pestrej a vyváženej stravy. Ak chcete vitamín E užívať ako doplnok, odporúča sa tak po jedle. Ak ste tehotná alebo dojčíte, užívajte tento liek len na odporučenie lekára. Zvyčajne (podľa údajov v príbalových letákoch) je vhodný pre deti od 3 rokov. O jeho podávaní sa však poraďte s pediatrom. Deťom často postačí zvýšiť jeho prísun v strave.  

Naopak, jeho účinky znižuje vitamín K, vitamín E sa môže vzájomne ovplyvňovať napríklad aj so železom, ktorý znižuje jeho účinok, alebo vitamínom A, ktorého zásoby z tela dokáže zase odbúravať práve vitamín E.

Rozmanité zdroje a kombinácie vitamínu E

Ide o vitamín citlivý na mráz, teplo i oxidáciu. Na vzduchu sa tento vitamín rozkladá, preto aj varenie a dlhé skladovanie potravín, ktoré ho obsahujú, ničia jeho priaznivý účinok. 

Bohatými potravinami na vitamín E sú mlieko, maslo, vajíčka, ryby a morské plody, orechy  (lieskové, mandle, pistácie, pekanové, vlašské), arašidy, šaláty a mäso (hlavne tučné). Za najlepší prírodný zdroj Ečka sú označované oleje zo pšeničných klíčkov, rastlinné oleje (resp. potraviny s veľkým množstvom nenasýtených mastných kyselín), niektoré druhy ovocia (kivi, mango, moruše, avokádo, maliny, broskyne, marhule, čierne ríbezle), zeleniny (tekvica, paradajky), slnečnicové semienka, sója a tmavá listová zelenina ako špenát, kel, brokolica, niektoré cereálie a džúsy s prídavkom tohto vitamínu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: