Autosuv.sk

Ostatné

Elektrický Ioniq 6 oficiálne odhalený

Uhladený tvar a zaoblené línie prezrádzajú dôraz kladený na aerodynamiku.
Elektrický Ioniq 6 oficiálne odhalený

Hyundai po predchádzajúcom avíze predstavil svoj nový elektromobil Ioniq 6. Nový model vychádza z konceptu Prophecy. V porovnaní s ním má Ioniq 6 o niečo zdvihnutú strechu a ďalšie rozdiely sú len v detailoch.

Svojím vzhľadom sa novinka hlási do rodiny Ioniq. Aj keď sa od modelu 5 zásadne odlišuje tvarom karosérie, nájdeme tu spoločné prvky, ktoré sa stávajú typickým znakom modelov Ioniq. Príkladom je grafika svetiel a najmä zadné parametrické svetlá. Vizuálne sú prepojené do jedného celku a tiahnu sa celou šírkou zadnej časti. Nájdeme ich aj v spojleri pod zadným oknom, ale aj vpredu. Celkovo má Ioniq až 700 parametrických pixelov.

Zadná časť Ioniqu 6 pôsobí športovo, ale celkovo má nový model skôr elegantný vzhľad s dôrazom na aerodynamiku. Nechýbajú tu aktívne klapky, či príplatkové digitálne zrkadlá - všetko s cieľom znížiť aerodynamický odpor. S hodnotou koeficientu odporu vzduchu 0,21 Ioniq prekonáva práve predstavený koncept Volkswagenu ID. Aero.

Ioniq 6 je takmer rovnako široký a má podobný rázvor náprav ako Ioniq 5. Líši sa však dĺžkou 4 885 mm. Od súrodenca je dlhší o 220 mm a výrazne dlhší je aj od konkurenčnej Tesly Model 3.

Technické parametre modelu nepoznáme, ale vzhľadom na zdieľanie platformy s Ioniqom 5 môžeme očakávať batériu s kapacitou 58 kWh a 77,4 kWh, a tak isto jednomotorovú verziu s pohonom zadných kolies a dvojmotorovú verziu s pohonom všetkých kolies. Ioniq 6 by mal vďaka aerodynamickejšiemu tvaru ponúknuť dlhší dojazd a väčší rozdiel by sa mal prejaviť najmä na diaľnici, kde dôležitosť aerodynamiky stúpa.

V interiéri stavili dizajnéri na jednoduchosť. Hlavným prvkom sú dva 12-palcové displeje, tvoriace jeden celok. V rohoch palubnej dosky sú displeje, nahradzujúce funkciu spätných zrkadiel. Svojím umiestnením presne kopírujú polohu zrkadiel, takže pre vodičov zvyknutých na klasické zrkadlá bude ich sledovanie prirodzené.

Na volante nenájdeme emblém značky, nahradili ho svetlá, ktoré môžu ukazovať stav nabitia batérie, prípadne reagovať na rozoznanie hlasových povelov. Napriek klesajúcej streche by malo vozidlo komfortne odviesť štyroch dospelých pasažierov a vďaka rovnej podlahe by mal mať dosť miesta na nohy aj piaty pasažier vzadu v strede.

Viac technických detailov, a aj ceny, by sme sa mali dozvedieť v priebehu tohto roka. Už začiatkom roka 2023 sa Ioniq 6 dostane k prvým majiteľom.

Obrázky

Tagy

Pokračovať v čítaní