Juraj Loj má zelenú. Najnovšie hrá prezidentkin chodiaci diár

Juraj Loj hrá v novom českom filme Prezidentka tajomníka fiktívnej prvej českej prezidentky, ktorú stvárňuje Aňa Geislerová. Spolu s hereckou kolegyňou Veronikou Khek Kubařovou tvoria humornú dvojicu večne zaneprázdnených poradcov hlavy štátu, ktorí sledujú protokol a prezidentkin program a ešte pritom navzájom súperia. Ako sa Jurajovi Lojovi darí v českých filmoch?

29.06.2022 07:00
debata
Video
Pozrite si rozhovor s populárnym hercom.

Všetci si pamätáme váš úspešný film Šarlatán, ktorý je ovenčený cenami. Darí sa vám v českých filmoch, plánujete ďalšiu spoluprácu?

Som veľmi rád, že do nového filmu ma oslovili tí istí ľudia, ktorí robili Šarlatána. Zavolali mi, že pán režisér ma chce do tohto filmu a bez kastingu, čo ma prekvapilo, ale bolo to príjemné. Prezidentka je moja prvá skúsenosť s romantickou komédiou a som za ňu vďačný. Minulý rok som v Čechách natočil První oddělení, bolo to časovo náročné, natáčanie trvalo deväť a pol mesiaca a popri tom sme natočili Prezidentku. Do budúcna mám viacero ponúk, niektoré ešte nie sú isté, niektoré zvažujem a niekde som sa už rozhodol. Nechávam sa unášať prúdom a dúfam, že idem na zelenú.

Veronika Khek Kubařová a Juraj Loj ako... Foto: Zuzana Panská
film prezidentka Veronika Khek Kubařová, Juraj Loj, Vanda Chaloupková Veronika Khek Kubařová a Juraj Loj ako tajomníci pani prezidentky, vpravo osobná trénerka a bodyguard filmovej hlavy štátu Vanda Chaloupková.

Vo filme Prezidentka hráte tajomníka či poradcu hlavy štátu – mali ste vy pre túto rolu vlastného poradcu?

Nie, hoci som si pozrel účinkovanie hovorcu českého prezidenta Jiřího Ovčáčka , ale to by nebola správna cesta. Nehľadali sme typológiu postáv, Veronika Khek Kubařová a ja máme v tomto filme veľmi podobné postavy, tak sme sa dohodli, že budeme ťažiť z toho, čo je v scenári. Naše postavy nemajú začiatok a koniec, nemajú vývoj, ale my sme si tam našli oblúčik, ktorým sme im predsa len dali nejaký vývoj a došli do cieľa. A veľmi sme sa pri tom nasmiali.

PREZIDENTKA film Aňa Geislerová Čítajte aj Aňa Geislerová hrá prezidentku. Bola vzorom Čaputová?

Na vás sme zvyknutí skôr v dramatických úlohách, v čom je pre vás iné hrať v komédii?

Komediálne postavy som doteraz hrával na javiskách, v televízii alebo vo filme nie. Museli sme si vymyslieť rôzne vtipné situácie, ktoré mi pri pozretí až také vtipné nepripadali. Ale ostatní sa na nich zabávali. S Veronikou Khek Kubařovou hráme chodiaci diár pani prezidentky, to ťažšie bolo tieto postavy vymyslieť. Obaja tajomníci stále telefonujú a niečo riešia, sú veľmi zaneprázdnení, ešte viac ako samotná prezidentka.

Anna Geislerová ako zaľúbená hlava štátu?...
Aňoa Geislerová ako prvá česká prezidentka v...
+4 Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý pri nakrúcaní...

Keď ste si už vyskúšali plánovať čas hlave štátu, aby všetko perfektne sedelo, na minúty, viete si takto perfektne zorganizovať aj svoj vlastný čas?

Aj áno, aj nie. Už sa mi stalo, že som si naplánoval dve veci naraz. Keď mám prácu na Slovensku aj v Čechách, čas je pre mňa vzácny a snažím sa rozdeliť si ho tak, aby som nechýbal doma deťom a ony mne. Preto som musel odmietnuť v Čechách jeden krimi seriál – hoci vyzeral byť dobrý, nakrúcal by sa aj v iných krajinách a doma by som chýbal. Čas strávený s deťmi je pre mňa nenahraditeľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Loj #film Prezidentka