Všeobecná zdravotná poisťovňa vlani zamietla výkony za 138 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VšZP
Foto: archívne, SITA

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vlani skontrolovala vykázanú zdravotnú starostlivosť v objeme takmer 3,2 miliardy eur. Po revízii zamietla výkony za 138 miliónov eur, čo je úspora 4,3 percenta z vykázanej zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to zo správy o kontrolnej činnosti VšZP, ktorú v utorok vláda vzala na vedomie.

VšZP vykonala v minulom roku 1 256 priamych kontrol poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Na základe ich výsledkov znížila požadované úhrady o 7,7 milióna eur. „Napriek medziročnému poklesu celkového počtu priamych kontrol z dôvodu pretrvávajúcej pandémie COVID-19, zmenou prístupu k stratifikácii v priamej revízii stúpol podiel kontrol s finančným efektom,“ konštatuje VšZP v správe.

Kontroly sa zamerali na predpisovanie liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín u všeobecných lekárov a špecialistov. V nemocniciach kontrolóri sledovali správne vykazovanie a kódovanie v klasifikačnom systéme DRG.

Prostredníctvom mobilnej aplikácie VšZP prijala 4,6 tisíca podnetov od poistencov. V porovnaní s necelými dvomi tisíckami v roku 2020 to bol výrazný medziročný nárast podnetov. Ku koncu roka 2021 poisťovňa vyhodnotila 503 podnetov ako opodstatnených.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa