28.6.2022 17:35 | Roaming
Top

Idete na dovolenku do zahraničia? TOP tipy, ako ušetriť v roamingu

Zdroj: istock

Exotickejšie krajiny sú stále problém. V EÚ sa môžete cítiť takmer ako doma.

Téma: Ušetrite nielen v roamingu (tipy na ďalšie články)

Mobilný internet na chatu či k vode: Čo ponúkajú operátori? Veľmi veľa dát aj za pár eur // Roamingové dátové balíčky od operátorov. Oproti bežným cenám výrazne ušetríte // Idete na dovolenku do zahraničia? TOP tipy, ako ušetriť v roamingu // V EÚ je možné míňať oveľa viac dát. Začína to platiť už teraz (+nové objemy) // Dovolenka v zahraničí: 1 GB v prepočte aj za 16-tisíc eur. A stále extrémne drahé volania

Ak plánujete cestovať na dovolenku mimo Slovenska a chcete volať či dátovať aj počas nej, poradíme vám, ako za tieto služby výrazne ušetriť.

Je pravdepodobné, že väčšina dovolenkárov strávi svoj pobyt v krajinách EÚ, ďalší ale vycestujú aj do exotickejších krajín, kde za roamingové služby zaplatíte veľa peňazí.

Pozrite si päť tipov Živé.sk ako ušetriť pri pobyte v zahraničí.

Čítajte aj Roamingové dátové balíčky od operátorov. Oproti bežným cenám výrazne ušetríte

Dovolenka v EÚ? Bez problémov

Ak budete dovolenkovať v Taliansku, Chorvátsku či v Španielsku alebo v niektorom inom štáte Únie, nemusíte sa báť vysokých účtov za volania, správy a dáta. Môžete ich totiž využívať ako na Slovensku.

Voľné minúty, správy a dáta sa vám odpočítavajú z balíčkov ako keby ste boli doma. Platí to pri paušáloch aj predplatených kartách. Za prichádzajúce hovory sa neplatí. Keďže začína platiť nová vlna regulácie pri dátach, v zahraničí bude možné míňať ešte viac dát za domácich podmienok.

Pri mnohých programoch ide o celý objem dát a ak aj predplatené dáta miniete, ďalšie si môžete dokupovať do stanovených limitov. Pozrite si nové limity pri všetkých operátoroch v samostatnom článku:

Čítajte aj V EÚ bude možné míňať oveľa viac dát. Začína to platiť už teraz (+nové objemy)

Roamingový balíček

Mobilní operátori Telekom, Orange a O2 majú v ponuke roamingové balíčky, ktoré sú určené v krajinách, kde si bežne účtujú vysoké poplatky za komunikáciu. 4ka takéto balíky zatiaľ nemá.

Aktivovaním roamingových balíčkov dokážete ušetriť, aj keď sa hodia skôr na sporadické využívanie služieb mimo EÚ. O tom, aké majú operátori možnosti vás informujú po príchode do cieľovej destinácie – väčšinou formou SMS a ponukou balíčkov.

Dáta od miestneho operátora

Ak sa nechcete v zahraničí v surfovaní obmedzovať, odporúčame vám kúpiť si kartu miestneho operátora, s ktorou môžete ušetriť. Predplatené karty sa dajú väčšinou kúpiť na letisku, v stánkoch, v hotelových obchodoch, prípadne v blízkych mestách.

Lokálneho operátora odporúčame využiť najmä vtedy, ak pôjdete do krajín mimo EÚ. Za malú sumu môžete získať aj niekoľko gigabajtov dát, kým pri využívaní slovenskej karty by ste za takýto objem mohli zaplatiť aj stovky eur.

Zdieľajte si lokálnu SIM

Ak si zakúpite SIM kartu od miestneho operátora a chcete svoju úsporu ešte viac maximalizovať, kúpte si radšej väčší balíček dát a zdieľajte ho medzi viacerých členov.

Využiť sa dá prenosný Wi-Fi router alebo sa dá zapnúť zdieľanie dát v každom novšom modernom smartfóne. Ide o takzvaný hotspot. Zariadenie vytvorí vlastnú Wi-Fi sieť, do ktorej sa vedia pripojiť ďalší členovia a budete míňať balík dát spoločne.

V zahraničí môžete ušetriť, ak si kúpite lokálnu SIM kartu. Zdroj: istock

Správy a volania zadarmo

So svojimi blízkymi sa môžete zo zahraničia spojiť aj cez viaceré obľúbené komunikačné služby. Nejde pritom iba o Messenger od Facebooku. Využiť môžete aj Viber, Telegram, Signal či WhatsApp , kde môžete písať správy, posielať fotky a telefonovať.

Okrem internetu za ne neplatíte nič. Aj stiahnuť sa dajú bezplatne – z obchodu s aplikáciami.

Je vhodné aktivovať si služby a sprevádzkovať ich ešte pred odchodom do zahraničia. Budete ale musieť byť pripojení k internetu – napríklad aj cez hotelovú Wi-Fi či lokálnu SIM, ktorú si kúpite. Aby ste mohli komunikovať so známym, musí využívať rovnakú službu. Na registráciu väčšinou postačí iba telefónne číslo.