Štyri z ekonomicky najvyspelejších štátov sveta v zoskupení G7 sa rozhodli, že zakážu dovoz zlata z Ruska. Cieľom je zabrániť, aby ruskí oligarchovia tento vzácny kov skupovali, a tým sa vyhýbali sankciám uvaleným na Moskvu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že tento krok zasiahne priamo ruských oligarchov a uštedrí úder do srdca vojnovej mašinérie Vladimíra Putina. Americký prezident Joe Biden na sociálnej sieti k tomu pridal: „Spojené štáty uvalili na V. Putina bezprecedentné náklady, aby mu odopreli príjmy, ktoré potrebuje na financovanie vojny proti Ukrajine.“

Desiatky miliárd dolárov

Ide o spoločné rozhodnutie Spojeného kráľovstva, Japonska, Kanady a Spojených štátov amerických. J. Biden dodal, že export zlata je dôležitou položkou, ktorý pre Rusko zbiera desiatky miliárd dolárov. V skutočnosti v roku 2021 dosiahol hodnotu 15,5 miliardy dolárov.

Takéto vyjadrenia predstaviteľov najsilnejších ekonomík sveta sú do značnej miery odvážne, no v každom prípade prehnané. Rusko síce je druhým najväčším ťažiarom drahých kovov na svete a veľkú časť vyváža, no hlavný odbyt má niekde inde, nie medzi krajinami G7.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa