28. 06. 2022 Sociálne inovácie

Unikátny softvér urýchľuje zavádzanie bezemisných autobusov vo verejnej doprave

Poznáme víťaza výzvy programu Shine.

Simulátor pre autobusy s nulovými emisiami Zero-Emission Bus Simulator od firmy tirn technology sa stal víťazom druhého ročníku programu Shine. Ten hľadal inovátorov, ktorí riešia klimatickú krízu či zlepšovanie zdravia.  Swiss Re Foundation v spolupráci s Nadáciou Pontis vyhlásili druhý ročník výzvy v apríli tohto roku. Medzinárodná porota vybrala víťaza spomedzi 19 prihlásených projektov. Okrem finančnej podpory získa firma tirn technology aj 6-mesačný mentoring od skúsených odborníkov v oblasti biznisu.

Riešia problém znečisteného ovzdušia

Ukazuje sa, že hoci je počet autobusov relatívne malý, tvoria takmer štvrtinu skleníkových plynov sektora dopravy. Preto Európska únia v roku 2019 vydala „Smernicu o čistých vozidlách“, ktorá upravuje minimálne limity na nákup alternatívnych pohonov, vrátane vozidiel na elektrinu a vodík. Samosprávy musia zdĺhavo fyzicky testovať autobusy na svojich trasách, pretože nové elektrické a vodíkové pohony si vyžadujú úplne iné znalosti ako ich predchodcovia so spaľovacími motormi.

V tirn technology vytvárajú cloudový simulačný softvér, ktorý plne nahrádza fyzické testovanie a umožňuje spoluprácu medzi obcami, prevádzkovateľmi, výrobcami využitím aktuálnych možností umelej inteligencie.

Nadácia Pontis ako súčasť prvého kola hodnotenia posunula do finále tirn technology najmä kvôli skúsenému a odhodlanému tímu. „V rámci systémovej zmeny sme ocenili aj spoluprácu s viacerými partnermi – samosprávami, firmami, výskumnou inštitúciou, ďalšími asociáciami. Takéto myslenie a záber na kolektívny dopad je pre nás zárukou úspešnej sociálnej inovácie,“ uviedol Norbert Maur, senior programový manažér v Nadácii Pontis.

Finálne vybrala komisia Swiss Re tirn technology najmä kvôli veľkému potenciálu produktu na škálovanie.

„Tím tirn technology, ukázal obrovskú porciu odhodlania dosiahnuť úspech tohto sociálneho podniku, ruka v ruke s celkovou pozitívnou dynamikou a ochotou učiť sa, pracovať a uspieť. K nášmu rozhodnutiu prispelo aj ich odhodlanie byť súčasťou programu,“ povedala Zuzana Szalaiová, ambasádorka Swiss Re Foundation na Slovensku.

Zdroj: tirn technology

Odmenou je finančná podpora aj odborný mentoring

tirn technology získa od Swiss Re Foundation finančnú odmenu 5 000 eur a predstavitelia firmy sa zúčastnia 6-mesačného akceleračného programu, ktorý začne v septembri. V tejto fáze programu sa zamerajú na marketing, funkčný biznis a finančný plán, získavanie nových klientov či vytvorenie stratégie trhu. Program Shine im pomôže vytvoriť plán, ako sa stať dlhodobo udržateľnou firmou a tiež im pomôže s meraním dopadu na spoločnosť. Budú spoločne hľadať spôsoby, ako sledovať úspory CO2. Po vytvorení udržateľného biznis plánu a po úspešnom odprezentovaní porote môže firma získať ďalších 20 000 eur na jeho realizáciu. Záverečnou fázou programu Shine je monitoring a overovanie dopadu podporeného projektu.

O programe Shine

Swiss Re Foundation spustila v apríli na Slovensku už druhý ročník regionálneho programu Shine, ktorý podporuje sociálnych inovátorov a inovátorky. Do druhého ročníka sa prihlásilo celkovo 19 projektov, ktoré sa zameriavali na zmierňovanie dopadov klimatickej krízy, alebo zlepšovanie zdravia.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.