Dobré noviny
Meganákup za 1600 miliónov eur. Slovensko ide budovať ťažkú brigádu, toto ideme kúpiť od Švédov
TASR
TASR

Meganákup za 1600 miliónov eur. Slovensko ide budovať ťažkú brigádu, toto ideme kúpiť od Švédov

— Foto: TASR

Ministerstvo obrany dostalo päť ponúk od štyroch krajín.

Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska. Za 152 pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel CV9035 by vrátane nákladov na infraštruktúru malo zaplatiť vyše 1,6 miliardy eur. Obstaranie techniky pre Ozbrojené sily SR schválila vláda.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/JaroNadPublic/posts/pfbid035YVYrzknL8jCh53oLYa9khLyB8rz5g1Lt9oqM8CTGR6S75hJ9A4TqRMjmKQKEULkl

Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď. Obstaranie pásovej techniky považuje rezort za najvýznamnejší krok k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu. Pri vyhodnotení ponúk sa prihliadalo na celkovú cenu vozidla a integrovanej logistickej podpory, prevádzkové náklady, splnenie technických požiadaviek, percento zapojenia slovenského obranného priemyslu, termíny dodávok a interoperabilitu s NATO.

Ministerstvo obrany SR dostalo po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín, Maďarska, Švédska, Španielska a Poľska, ktoré sa do užšieho výberu nedostalo.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko predpokladá, že tieto vozidlá budú slúžiť trom mechanizovaným práporom. "Tie vozidlá by mali pomôcť ozbrojeným silám, ktoré sú v relatívne skromných počtoch, aby sme prípadnú kvantitu vyvažovali kvalitou. Preto sme hľadali to, čo je momentálne najlepšie na trhu a odskúšané," poznamenal. Zmeko dodal, že staré vozidlá budú postupne vyradzované, nebudú však ani predané, ani zničené. Mali by sa uložiť, aby boli v prípade potreby pripravené na obranu.

Už ste čítali?