S trochou zveličenia možno povedať, že postaviť domáci fúzny reaktor asi nebude také ťažké. Už v roku 2020 sa v médiách objavila správa, že bývalý študent Marlborough Boys College na Novom Zélande sa pokúsil predať domácky vyrobený reaktor.

Objavil sa ďalší „domáci majster“, tentokrát z New Yorku, ktorý pracuje ako webový vývojár pre módnu značku Gucci. Zaradil sa tak do 38-člennej skupiny amatérskych fyzikov, ktorým sa podarilo dosiahnuť takýto cieľ v domácich podmienkach.

Po približne dvoch rokoch práce a výskumu v sklade postavil funkčný reaktor a za svoju inšpiráciu označil potrebu technológie, ktorá pomôže svetu vyriešiť energetické problémy.

Fúzia miesto štiepenia

Ak štiepenie atómu pred 80 rokmi prinieslo radikálnu zmenu v chápaní energie, vedecká komunita už šesť dekád márne čaká na ešte efektívnejšiu formu výroby energie z atómu. Snahou je vytvoriť fúziu – reakciu prebiehajúcu vo hviezdach, kde sa dva atómy dokážu spojiť za uvoľnenia obrovského množstva energie. Syntéza dvoch vodíkových izotopov si však vyžaduje teplotu až 150 miliónov stupňov Celzia.

Ak by sa podarila, uvoľní až štyrikrát viac energie ako štiepenie atómov uránu. Aj keď existuje niekoľko menších projektov, EÚ v spolupráci so Spojeným kráľovstvom, s Čínou, Indiou, Japonskom, Kóreou a Ruskom stavia projekt Iter, čo je najkomplexnejšia inžinierska práca v histórii ľudstva. Obrovský reaktor bude pozostávať zo supervodivých magnetov pospájaných supervodivými káblami udržovaných pri teplote mínus 269 stupňov Celzia.

Iter, postavený vo Francúzsku, má vyprodukovať prvú plazmu v roku 2025, do ktorej by sa následne pálili malé zmrznuté čiastočky ťažkého vodíka. Ten je možné vyrobiť poľahky z vody. Výsledkom by bola takmer nelimitovaná a bezpečná energia. Aj keby išlo všetko podľa plánu a projekt fúzie by bol úspešný, jeho komerčné využitie nepríde skôr ako v roku 2050.

Nukleárny reaktor typu „urob si sám“

Odborníci sa zhodujú, že tento typ domáceho nukleárneho reaktora by nemal byť nebezpečný, keďže neobsahuje štiepny materiál urán či plutónium. Neil Calder z medzinárodného projektu Iter, ktorý je zameraný na demonštráciu použiteľnosti nukleárnej fúzie, povedal v rozhovore pre BBC, že pri tomto procese nehrozí absolútne žiadne riziko nehody. Zdôraznil tiež, že pri ňom nevznikajú žiadne skleníkové plyny, a tak ide o zdroj energie podobnej tej zo Slnka, ktorý je priateľský k životnému prostrediu.

Vodíkové lietadlo Celera 500L
Neprehliadnite

Lacné plastové čipy majú nahradiť kremík a Čína testuje vesmírne solárne panely

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa