Výchovná poradňa Ako deťom zorganizovať nezabudnuteľné prázdniny?

Alena Potocká
Alena Potocká

Musíme deťom zaplniť všetok voľný čas, aby nezostali za obrazovkami? Ako by mali vyzerať prázdniny, aby si oddýchli a zároveň strávili voľný čas zmysluplne?

Musíme deťom zaplniť všetok voľný čas, aby nezostali za obrazovkami? Ako by mali vyzerať prázdniny, aby si oddýchli a zároveň strávili voľný čas zmysluplne?

Alena Potocká

Alena Potocká

Ako deťom zorganizovať nezabudnuteľné prázdniny?
Ilustračné foto: Pixabay.com

Blížia sa prázdniny a rodičia plánujú deťom aktivity a organizujú ich voľný čas. Niektoré z nich majú program plný na celé dva mesiace a čaká ich množstvo táborov. Výchovných poradcov sme sa spýtali, ako deťom zorganizovať letné prázdniny, aby trávili čas zmysluplne a zároveň si aj oddýchli.

Martina Bačová, klinická psychologička, psychoterapeutka, u detí sa zameriava na liečbu porúch správania, depresie, úzkostí a fóbií, je mamou troch detí

Ak si cez prázdniny máme oddýchnuť, nemali by slúžiť nám ani deťom na dobiehanie toho, čo sme cez rok nestihli. Menej je viac. Jedna-dve hodnotné aktivity, vybrané spolu s nimi, im dajú dosť.

Pre menších sú vhodné rôzne denné tábory. Starších potešia aj pobytové. Je dobré si overiť program a dôverovať ľuďom, ktorí ich vedú. Deti v nich môžu naďalej rozvíjať to, čomu sa venovali cez rok. Alebo majú príležitosť vyskúšať si niečo, čo nikdy predtým nerobili.

Pri výbere prihliadajme aj na ich povahu a temperament. Tí, čo milujú pohyb, nebudú mať radosť z jazykového kurzu a malí knihomoli si pravdepodobne adrenalínový tábor neužijú.

Hodnotné sú prázdniny u starých rodičov, výlety do prírody, za kultúrou alebo čas strávený len tak spolu. Zážitky je fajn nechať v sebe doznieť. Po plnom týždni sa aj deti tešia domov. Majú radosť zo svojich hračiek a kamarátov, chcú sa podeliť o to, čo prežili.

Každý deň voľna nemusíme mať vyplnený. Aj deti potrebujú čas a priestor iba pre seba. Bez nárokov a animátorov skôr zistia, čo ich naozaj baví, teší a čomu sa chcú samy venovať. Dnes je náročné spomaliť a nájsť si čas len tak byť. Doprajme to sebe a veďme k tomu aj svoje deti.



Peter Fudaly, špeciálny pedagóg, poradca, lektor a supervízor, pracuje v o. z. Návrat, je otcom piatich detí

Stáva sa akýmsi štandardom, že ako rodičia máme tendenciu plánovať svojim deťom každú minútu ich života. Počas školského roka je nám v tom pomocou škola a ďalšie inštitúcie so širokou ponukou edukačných a voľnočasových aktivít. Blížiaci sa čas prázdnin a s nimi spojené veľké množstvo času bez jasnej štruktúry a obsahu sú pre mnohých rodičov akousi nočnou morou.

Sú prípady, v ktorých sú výrazne limitované naše možnosti slobodne si regulovať tento čas, dané napríklad charakterom nášho zamestnania. Vtedy môžeme oprávnene prežívať akúsi úzkosť z toho, ako zvládneme ako rodina toto obdobie, aby to pre deti neboli dva mesiace nudy a vysedávania doma pri mobile.

Iná situácia je, ak naša potreba organizovať deťom letné prázdniny vyplýva z presvedčenia, že tento čas má byť využitý efektívne, naplnený zmysluplnou činnosťou, ktorá im pomôže rozvinúť či zdokonaliť nejakú zručnosť. A tak sa toto obdobie vyhradené na oddych a regeneráciu síl našich detí snažíme naplniť množstvom na seba nadväzujúcich aktivít, pobytov či rôznych podujatí, niekedy ešte popretkávaných nejakým doučovaním, aby nevypadli z tempa.

Okrem toho, že svoje dieťa týmto spôsobom opätovne zverujeme do rúk cudzích ľudí a ukracujeme sa tak o možnosť budovať si s ním vzťah, ponúkame mu vzorec životného štýlu, v ktorom nie je priestor na pasívny oddych.

Mám na mysli také jednoduché mentálne vypnutie, „ničnerobenie“, v ktorom sa vytvára priestor byť sám so sebou či s tými, s ktorými mi je dobre, pri tom, čo ma baví… Vytvára sa priestor, v ktorom sa v dieťati ozýva prirodzená tvorivosť, spontánna hravosť, a v konečnom dôsledku aj priestor, v ktorom dieťa samo začne uvažovať nad tým, ako by mohlo využiť tento čas.

Pri plánovaní prázdninového programu by som rodičom odporúčal mať na pamäti tri základné skutočnosti.

Prázdniny sú jedinečná príležitosť v roku byť spolu ako rodina aj pri iných činnostiach, ako sú bežné povinnosti počas školského roka. Nezabudnime na spoločný rodinný oddych.

Dva mesiace sú dostatočne dlhý čas na to, aby sa doň vmestili naše predstavy o oddychu, ale aj predstavy našich detí. Rozprávajme sa o tom, počúvajme sa a plánujme spoločne prázdninový program.

Vedieť oddychovať a dobre hospodáriť s časom sú zručnosti, ktorým sa tiež treba učiť. Doprajme deťom „voľný časový fond“, ktorý bude v ich réžii. My ich v prípade potreby môžeme sprevádzať. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia