Legenda o vojakovi Severusovi už najbližší piatok

27. 6. 2022

Neobyčajná šou pod holým nebom, plná efektných svetelných zobrazení a dychberúcich akrobatických výkonov sa bude odohrávať v piatok 1. 7. a v sobotu 2. 7. 2022 v centre mesta, na priestranstvách okolo Domu armády. Začiatok bude pri služobnom – bočnom vchode o 21.30 h.

Nová legenda, ktorú opäť spísal do literárnej podoby režisér podujatia Vlado Kulíšek, zavedie tentoraz návštevníkov do 2. storočia, kedy sa na území budúceho Trenčína objavili Rimania. „Tábor Laugarício tu vtedy pomáhal budovať aj vojak Severus. On a Dara, dievča z miestnych lesov, budú aj hlavnými hrdinami celého príbehu. A ten neobíde, samozrejme, ani jednu z najznámejších trenčianskych pamiatok – rímsky nápis, ktorý je vytesaný do skaly pod Trenčianskym hradom,“ hovorí V. Kulíšek.

V hlavnej úlohe Severa sa predstaví Dušan Tadlánek z šermiarskej skupiny Normani, úlohy Marka Valéria sa zhostí herec Mestského divadla Trenčín Štefan Richtárech. O akrobatickú show sa postarajú akrobati z Vertiga a profesionálny slackliner Lukáš Černý.

O dobovú hudbu sa postará Musicantica Slovaka z Mojmíroviec pri Nitre, zaujímavé svetelné efekty má pripravený trenčiansky Trakt, o rímskych vojakov sa postará skupina historického šermu Wagus

Útlu knižočku s príbehom o vojakovi Severusovi si môžete kúpiť v Kultúrno-informačnom centre na Mierovom námestí alebo priamo na mieste konania pred predstavením. Viac informácií nájdete na facebook.com/kic.trencin.

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

MIESTO A ČAS KONANIA 
Priestranstvo pred Domom armády, ulica Hviezdoslavova a Jaselského. Začiatok predstavenia: o 21.30, pri služobnom – bočnom vchode Domu armády. Predpokladaný koniec predstavenia: 22.45 hod.
DOPRAVA NA MIESTO KONANIA
Ideálne je prísť pešo, na bicykli alebo mestskou dopravou. Využiť môžete spoje na zastávky Gymnázium alebo Braneckého.
PARKOVANIE
V prípade, že prídete autom, zaparkovať môžete na parkoviskách pri Dome armády (Vajanského ulica), parkovisko pri Štatistickom úrade (Električná ulica) alebo trošku ďalej na Mládežníckej ulici.
BICYKLE
Prosíme, neberte bicykle so sebou na trasu predstavenia. Bicykle, ktoré vezmete so sebou, alebo odstavíte po trase, ohrozia bezpečnosť divákov a skomplikujú presuny. Odložiť si ich môžete o kúsok ďalej – okolo Priora, na Štúrovom námestí, okolo sochy Štúra a pod.
PSY
Prosíme, neberte so sebou psíkov. Predstavenie je sprevádzané hudbou, svetelnými efektami a diváci sa pohybujú v dave – váš pes nebude mať z predstavenia žiadne potešenie, naopak, môže ohroziť divákov.
TIPY PRE BEZPEČNOSŤ
Kvôli svetelným efektom bude pouličné osvetlenie vypnuté. Dohliadnite, prosím, na svoje deti. Rešpektujte kovové zábrany a červenobielu výstražnú pásku. Kvôli bezpečnosti vašej, ale aj umelcov neprechádzajte vy ani vaše deti za tieto zábrany!
ZŤP
Do blízkosti všetkých stanovísk je možné dostať sa po asfaltových chodníkoch. Keďže sa však v priestore bude pohybovať veľké množstvo divákov, prosíme záujemcov s pohybovými obmedzeniami, aby to pri plánovaní návštevy brali do úvahy.
POČASIE
V rámci podujatia účinkujú artisti, ktorých bezpečnosť vo výškach môže ohroziť silný vietor, klzký terén alebo mokré akrobatické náradie. Preto si v prípade dažďa alebo vetra organizátor vyhradzuje právo zrušiť podujatie aj tesne pred začiatkom alebo v priebehu jeho konania.
Vstup na podujatie je voľný.

Príbehy z Trenčína sa po prvýkrát uskutočnili v roku 2014. V nočnom multižánrovom podujatí sa vtedy tisíckam divákov predstavil trenčiansky vodník Valentín. Popularita umeleckého spracovania trenčianskych legiend postupne narastala. Preto od druhého ročníka, ktorý patril mestskému bubeníkovi Štefanovi, zvolili organizátori dvojdňový variant. Nasledovala legenda o hradnom šašovi Porrovi, show o opátovi Štefanovi a príbeh o prievozníkovi Jozefovi Malotovi. Za šesť rokov navštívilo Príbehy z Trenčína už takmer 40 tisíc návštevníkov.

Severus plagát

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!