Niekoľko dôvodov, prečo už nikdy nebudete chcieť plávať s delfínmi

Zdieľať
plávanie

Veľa z nás mala v detstve fázu, kedy sme sa milovali hrať na objaviteľov a prieskumníkov. Pozerali sme na dobrodružné programy, radi chodili do ZOO, atď. Delfíny boli vždy brané ako kladné postavy. Koľkokrát aj zachránili celú situáciu tým, že úbohých stroskotancov v mori nechali sa za plutvu odviesť na pevninu. Pomáhali, robili všemožné kúsky a boli jednoducho úžasní. Kto by ich nemiloval s tými ich úsmevmi a roztomilým pištaním.

Človek by vôbec nepovedal, že by niečo také mohlo spôsobiť ujmu na zdraví. Ale vezmite si aj napríklad také kosatky. Tie tiež nepôsobia nijako škodlivo. Sú to nádherné stvorenia s inteligentným pohľadom. Ale nenechajte sa mýliť, nie je ruža bez tŕňov. Kosatka patrí k jedným z najdravších cicavcov vôbec. Je to učinený postrach všetkých morských živočíchov chladnejších vôd. Zabíja čisto pre radosť, alebo aby svojim mláďatám dala nejakú hračku. Keby vás zaujímalo, ako to funguje, matka uloví nebohého tuleňa, ale ponechá ho nažive. Potom ho odnesie k svojim potomkom a tuleňa pustí. Ten sa potom stáva lovnou obeťou a začína hon, ktorý nanešťastie pre neho veľmi dobre nekončí. A delfíny na tom nie sú oveľa lepšie.

V čom spočíva nebezpečnosť jednotlivých morských predátorov?

Faktorov je mnoho. Niekto je hrozbou svojou veľkosťou, niekto zase dravosťou. Paradoxne najväčší cicavec vráskavec obrovský o konflikty práve nestojí. Ale tak u psov to máte rovnako. S najväčšou pravdepodobnosťou po vás pôjde skôr čivava, než bernardín.

U obyvateľov mora to býva rôznorodé. Keďže tamojší život je trochu rušný, tak ak sa nezvládnete prispôsobiť a vyvinúť si určitú reflexiu, vaše šance na prežitie sú nulové. Preto sa tam môžeme stretnúť s menením farby, skrytými hrotmi, jedom, vypúšťaním farbiva a rôznymi časťami tela uspôsobenými na zabíjanie. A ako sú na tom delfíny?

Delfíny sú natoľko inteligentné, že sú považované za druhý najchytrejší živočíšny druh. Takže pred nimi tesne vedieme. Ich inteligenciu väčšina ľudí berie z rezervou, pretože aj tak sa jedná o zvieratá, ale ich bystrosť je desivá.

Skupina delfínov z Inštitútu morských savcov z Missisipi  bola trénovaná na zbieranie odpadkov. Odmenou im boli ryby. Jeden obzvlášť zákerný delfín menom Kelly si z toho urobil šikovnú živnosť.

V minulých rokoch zažili pláže v San Francisca nárast mŕtvol sviňúch, ktoré boli výrazne poškodené v oblasti genitálií. Vedci dospeli k názoru, že mladí samci delfínov na nich vybíjali svoju sexuálnu frustráciu.

Delfíny majú s ľuďmi mnoho spoločných vlastností a jednou z nich je zmysel pre romantickú lásku. A takáto romantickosť môže dopadnúť špatne.  Dokážu sexuálne obťažovať ľudí.

Začiatkom 60. rokov začala americká a sovietská armáda trénovať delfíny s nápadom, že by mohli hľadať podmorské míny a hliadkovať nepriateľských plavcov. Čo pre delfínov nie je problém. Časom sa stal tento projekt ambicióznejším a vznikol nápad na vražedné delfínie oddiely. Američania sa ozaj reálne pokúšali premeniť tieto zvieratá na na vražedné zbrane, v minulosti to potvrdil bývalý námorný vojak Brendan Webb.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom