Komentáre a názory Hegerova vláda 26. jún 2022

Šéf SaS Keď povalil Radičovej vládu, bol podliak, teraz by mohol byť za hrdinu

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Sulík už môže vládu nielen opustiť, ale ju aj povaliť. Stigma je preč. Niektoré médiá ho na „povaľovanie“ vlády priam vyzývajú.

Sulík už môže vládu nielen opustiť, ale ju aj povaliť. Stigma je preč. Niektoré médiá ho na „povaľovanie“ vlády priam vyzývajú.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Keď povalil Radičovej vládu, bol podliak, teraz by mohol byť za hrdinu
Foto: TASR/Martin Baumann

Stala sa zvláštna a nečakaná vec. Keď Richard Sulík so svojou SaS vstupoval do vládnej koalície, vedel jedno: nesmiem „povaliť“ túto vládu. Musím zlomiť stigmu SaS, že dokáže podraziť nohy vlastnej vláde.

Pred desiatimi rokmi skolabovala Radičovej vláda. Uchytila sa najmä taká verzia tejto udalosti, že za jej predčasný koniec mohol výlučne Richard Sulík, teda jeho tvrdohlavosť, neústupčivosť a neschopnosť dohodnúť sa.

Kúsok pravdy na tom bol, ale nebola to celá pravda. No takto sa príbeh o konci Radičovej vlády a predčasnom návrate Roberta Fica k moci zafixoval v historickej pamäti.

Sulík bol za podliaka. Uvedomoval si to a vedel, že musí presvedčiť voličov, že dokáže byť lojálny a že nie je politický hochštapler.

Od začiatku svojich konfliktov s Matovičom opakoval preto Sulík jednu mantru: „SaS z vlády odísť nechce.“

Bol ochotný znášať Matovičove drsné útoky a vyvracať dookola tézu, že už toho má dosť a chce povaliť ďalšiu vládu.

Ak by to urobil opäť, stratil by ako koaličný partner akúkoľvek dôveryhodnosť. Koaličný potenciál SaS by sa rovnal takmer nule. A SaS nie je strana, ktorá by mohla niekedy vládnuť aj bez koaličných partnerov.

Komentátor SME Sulíkovi jasne odkazuje, že má vládu opustiť. Zdieľať

Lenže teraz sa situácia zmenila. Sulíkovi sa už vyčíta pravý opak.

Napríklad to, že nekoná ešte oveľa ráznejšie a že stále ešte sedí v Matovičovej, pardon, Hegerovej vláde. Trucovanie na koaličných radách je málo.

Komentátor Peter Tkačenko v SME vyčíta Sulíkovi, že vôbec v tejto vláde ostáva, keďže už nemá silu ovplyvniť rýchlosť ani smer vlaku, ktorý rozbehli OĽaNO a Sme rodina. Tkačenko píše, že György Gyimesi či Milan Krajniak chcú zlikvidovať liberálnu demokraciu, teda systém, kde je vládna väčšina spútaná kontrolou a predpismi.

A Sulíkovej SaS odkazuje: „(...) strana, ktorá si do názvu dala slobodu a solidaritu, vo vlastnom aj verejnom záujme také niečo nemôže legitimizovať svojou prítomnosťou.“ A ešte píše: „Dobrá vôľa sa dá pochopiť, ale v istej chvíli sa zo strojcu pozitívnej deviácie stáva kolaborant.“

Komentátor SME Sulíkovi jasne odkazuje, že má vládu opustiť. A že tentoraz nebude za podliaka.

Sulíka na „povalenie“ vlády nevyzýva len červený denník. Aj „modrý“ Štandard priniesol text s podobným odkazom. Jeho autorom je Marek Maďarič, bývalý politik Smeru. Ten píše:

„Najväčší problém Slovensku vyrábajú tí politici, ktorí s Matovičom spolupracujú, presnejšie povedané, ktorí ho udržiavajú pri moci. Dvojnásobne to platí aj po včerajšom geste na zmierenie.“

Zjavne naráža aj na Sulíka. A ešte dodáva:

„Chápem, že zo strany tých pár svetlejších zjavov koalície je ťažké priznať si zlyhanie a to, že sú spoluautormi chaosu a reprezentantmi amaterizmu. Na druhej strane im snáď dochádza, že sa to nedá usedieť na dvoch stoličkách, na tej deklarovanej stoličke svojej teoretickej odbornosti (čím sa najmä v SaS radi chvália) a zároveň na stoličke úbohých výsledkov a spôsobu vládnutia, ktorý uvrhuje čoraz väčšiu časť spoločnosti do zúfalstva a hnevu. Ak si uvedomujú, že sú v rukách narcistického psychopata a nedouka, malo by ich to priviesť k racionálnemu rozhodnutiu – opustiť koalíciu.“

Možno by sa tentoraz dočkal aj potlesku.Zdieľať

Takže Sulík, ktorý si určite predsavzal, že už nikdy nepovalí vládu a bude držať chrbát stoj čo stoj, je zrazu kolaborant, spoluautor chaosu a reprezentant amaterizmu.

Teraz sa teda od Sulíka očakáva to, čo mu bolo desať rokov vyčítané. Má prinajmenšom opustiť vládu, ale to by prinieslo pravdepodobne aj jej veľmi rýchly koniec.

Sulík by sa možno tentoraz dočkal pri povaľovaní aj potlesku. Dokonca aj od Roberta Fica, ktorý sa roky oháňal vetou, že on nie je ako Sulík, ktorý povalil vlastnú vládu.

Lebo asi nie je povalenie ako povalenie.

Povaliť Radičovú bol pre mnohých zjavne hriech, ale povaliť Hegera s Matovičom by akceptovali alebo by to bola pre mnohých aj zásluha.

Takáto téza teraz v mediálnej debate koluje. Sulík je možno aj prekvapený či zaskočený.

Lenže  k „povaleniu“ vlády má momentálne bližšie Boris Kollár. Jasne to už dáva najavo. A on vie, že po povalení tejto vlády si môže koalične húsť s Hlasom.

Kollár by možno ani nič nestratil, no Sulík si to musí dobre zrátať. Aj excelovské tabuľky teraz môžu byť vhod.

Lebo preňho by ďalšie povalenie mohlo byť rizikové. Kollárovi nič nehrozí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0