Začína vám korodovať kapota? Príčinou môže byť nevhodná starostlivosť

Začína vám korodovať kapota? Príčinou môže byť nevhodná starostlivosť

- in Auto, Zaujímavosti
0
Komentáre vypnuté na Začína vám korodovať kapota? Príčinou môže byť nevhodná starostlivosť
Začína vám korodovať kapota? Príčinou môže byť nevhodná starostlivosťZačína vám korodovať kapota? Príčinou môže byť nevhodná starostlivosť

Mnohí šoféri si lámu hlavu nad tým, prečo im sa im aj na novšom automobile tvorí korózia. Korodovanie nie je len estetickým problémom, ale môže spôsobiť i iné závažnejšie poruchy. Príčiny korodovania môžu byť viaceré. Veľmi často vzniká korózia ako následok nevhodnej starostlivosti – zlej techniky umývania vozidla a používania nekvalitnej auto kozmetiky. Ako sa dá korózii kapoty predísť?

Proti korózii je automobil chránený od výrobcu

Novšie vozidlá sú proti korózií chránené už po vyjdení z výrobnej linky. Veľmi však závisí, akú značku automobilu si vyberiete. Antikorózna úprava je len základná a funguje vymedzený čas, takže sa na ňu nespoliehajte naveky. Následne je len na vás, ako budete automobil proti vlhkosti, kamienkom a nečistotám chrániť. Spoliehať sa nemôžete dokonca ani na záruku, ktorá sa síce vzťahuje aj na poškodenia kapoty, ale vo väčšine prípadoch náhradu škody alebo jej odstránenie nedosiahnete. Preto je všetko naozaj len vo vašich rukách. Pravidelné voskovania a spreje proti korózii budú vašimi vernými spoločníkmi. Auto sprey proti korózii alebo ochranné laky si vyberajte naozaj pozorne a nešetrite. Lacné prípravky sú menej účinné. Zamerajte sa na prípravky predávané v overených predajniach s auto kozmetikou alebo v predajni farby laky.

Ako si ničíte lak na aute a ani o tom neviete

Na čistenie a voskovanie kapoty vozidla nikdy nepoužívajte hubky alebo handričky vyrobené z tvrdšej textílie. Motoristi veľmi radi čistia vozidlo s klasickou hubkou na umývanie riadu, ktorá však na laku zanecháva drobné stopy. Následne sa do škrabancov dostane vlhkosť a začína sa nepozorovane proces korodovania. Najideálnejšia na čistenie je utierka z mikrovlákna. Na umývanie kapoty vždy používajte len prípravky na to určené. Zabudnite na abrazívne prostriedky a dokonca aj na vodu so saponátom. Takéto prostriedky môžu obsahovať rôzne účinné látky, ktoré laku škodia. Po umytí auta nezabudnite na jeho voskovanie. Ak sa chcete tejto mravčej práci vyhnúť, použitie na umytie auta šampón s prídavkom vosku. Iste vás láka čistenie auta počas slnečného dňa. Takéto počasie však umývaniu nesvedčí. Rýchle schnutie prípravkov na laku a teplotné rozdiely karosériu ničia.

 

 

 

 

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli