Dobré noviny
Celé detstvo strávil na onkológii a prácu lekárov obdivoval každý deň. Dnes je jedným z nich
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Celé detstvo strávil na onkológii a prácu lekárov obdivoval každý deň. Dnes je jedným z nich

Mladý lekár je odhodlaný chorým deťom pomáhať
Mladý lekár je odhodlaný chorým deťom pomáhať — Foto: Reprofoto: BBC

Doktorov a sestričky, ktorí sa oňho starali, si vážil tak, že sa sám rozhodol stať lekárom.  

Vďačí im za život a zároveň celé roky sa snažil vysporiadať s otázkou, ako sa im za to odvďačiť. Oscar Oglina strávil takmer celé detstvo na onkologickom oddelení. Keď mal totiž štyri roky, diagnostikovali mu rakovinu pečene v treťom štádiu. Podstúpil operáciu aj chemoterapiu a odhodlanie lekárov i zdravotných sestier ho fascinovalo každý jeden deň.

„Keď som vyrastal, denne som sa vyrovnával s tým, čo sa mi v živote stalo. Dostal som silnú túžbu študovať medicínu, aby som mohol vrátiť to, čo sa dostalo mne a pomôcť iným chorým deťom,“ hovorí Oscar pre BBC.

Oscarov sen sa naozaj splnil a on pred pár dňami spromoval na lekárskej fakulte v Bristole. Rozhodol sa špecializovať práve na detské lekárstvo. „Keď sa sami stretnete s ťažkou chorobou, akou je rakovina, máte v sebe určitú úroveň empatie. Lepšie viete pochopiť, čím si vaši pacienti prechádzajú,“ vysvetľuje Oscar.

„Chcem, aby choré deti vedeli, že aj s rakovinou môžu viesť plnohodnotný život a naozaj dosiahnuť svoje sny. Ak tento príbeh pomôže čo i len jednej rodine, má to zmysel,“ dodáva čerstvý absolvent medicíny.

Už ste čítali?