Majstrovstvá SR a ČR v cyklistike 2022: Peter Sagan znova majstrom, v Česku obrovské prekvapanie

Tirreno-Adriatico 2022 Peter Sagan

zdroj: © Gian Mattia D'Alberto - LaPresse

Majstrovstvá SR a ČR v cyklistike 2022 vyvrcholili pretekmi s hromadným štartom, ktoré začali v nedeľu o 10:30. Na štarte bol napokon i Peter Sagan, ktorý mal nedávno pozitívny test na Covid-19. Ten si postrážil situáciu a pripísal si už ôsmy titul. V Česku bol hrdinom Matěj Zahálka (Elkov Kasper), ktorý strávil v úniku celý deň a zaknihoval prvý český titul v kariére.

Doterajšie výsledky majstrovstiev SR a ČR

23.6.časovka – 19,8 kmJuniorkyKlaudia Varšová
23.6.časovka – 19,8 kmŽeny EliteNora Jenčušová
23.6.časovka – 19,8 kmJunioriSamuel Novák
23.6.časovka – 39,4 kmMuži EliteJán Andrej Cully
25.6.hromadný štart – 98,6 kmŽeny EliteNora Jenčušová
25.6.hromadný štart – 78,9 kmJuniorkySimona Bodoríková

Ján Andrej Cully jazdí za tím PRO CYCLING Aone, vo víťaznej časovke osedlal špeciál Bianchi Aquila.

Profil a mapa (Majstrovstvá SR a ČR v cyklistike 2022)

Priebeh

Na štart pretekov s hromadným štartom sa postavilo 140 jazdcov. Od začiatku sa šlo opatrne a cyklisti sa zoznamovali s traťou. Šťastie vyskúšal Martin Voltr, dokonca si vypracoval minútový náskok, no o ten postupne prišiel. Po 20 kilometroch tak bol balík pokope. Situácia sa nezmenila ani o ďalších 10 kilometrov.

Nalini - procycling

O ďalší atak sa pokúsili Tomáš Obdržálek, Filip Řeha a Jiří Petruš. Ich pokus však bol neúspešný. V ďalšom útoku bol Štěpán Široký, no ani ten neuspel. Tomáš Kalojíros bol ďalším odvážlivcom, vypracoval si približne pol minúty. Do Mladých Vožic však už znova prišiel celý balík pohromade, na jazdcov čakalo ešte 140 kilometrov. Peter Sagan na jednom zo stúpaní otestoval protivníkov a natiahol štartové pole. Neskôr sa pridal i Jan Hirt a v hlavnom balíku bol poplach.



Po tejto aktivite bolo v čele pretekov približne 20 jazdcov. Odtiaľ vyštartoval Matěj Zahálka a vypracoval si drobný náskok. Jazdca Elkov Kasper doplnil Daniel Turek, dvojica mala 40 sekúnd náskok. Čoskoro to boli tri minúty a v českej časti štartového poľa to bolo veľmi zaujímavé. V ďalšej skupine bol Peter Sagan, ktorý tak mal slovenský titul nadosah. Po 115 kilometroch sa situácia nezmenila, v hlavnom balíku panoval pokoj. Z pelotónu sa však oddelila 5-členná skupina, kde figuroval i Peter Sagan. Skupina bola čoskoro iba 2 minúty za dvojicou Turek – Zahálka.

Zahálka stále vzdoroval, Turek sa nechal pohltiť. Druhý menovaný nevydržal tempo skupiny a porúčal sa. Medzičasom stále viedol jazdec Elkovu. Pelotón sa taktiež činil, bol už iba 90 sekúnd za čelom pretekov. Skupina prenasledovateľov sa čoskoro rozrástla na 9 ľudí. Zahálka bol už len kúsok pred spomínanou skupinou.

Záver

Súboj o slovenský titul sa prakticky zúžil medzi dvojicu Kubiš (Dukla Banská Bystrica) – Sagan (TotalEnergies). Skúsenejší Slovák vyrazil zo skupiny osamotene a o titule bolo prakticky rozhodnuté. Desať kilometrov pred cieľom stále viedol Zahálka a bol blízko k titulu majstra Českej republiky.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár