Začínate s behom? Zodpovedali sme pre vás osem základných otázok

Ak sa odhodlávate začať s behom, môže byť náročné zorientovať sa v téme. V spolupráci s časopisom Running vám prinášame odpovede na časté otázky začínajúcich bežcov.

Akú výbavu bežec nevyhnutne potrebuje?

Ak chcete investovať rozumne, odporúčame vám navštíviť špecializovanú bežeckú predajňu. Poradia vám tam vo výbere správnej obuvi, ktorá bude sedieť vašej biomechanike, terénu, v ktorom budete s najväčšou pravdepodobnosťou behávať, aj vášmu došľapu. Postavia vás tam na bežiaci pás a odborne zhodnotia, ako na tom ste a čo je pre vás najlepšie.

Dobré tenisky sú naozaj nevyhnutnosť, všetko ostatné môže prísť postupne a neskôr – pokojne aj za odmenu za dosiahnuté bežecké pokroky. Tým ostatným myslíme napríklad aj športové hodinky, ktoré dnes vedia byť skutočne chytré a dokážu vám nastavovať aj tréning. Kým ich nemáte, úplne vám postačí aj mobil. Bežcom sa zíde funkčné oblečenie, ktoré dobre odvádza pot. Kým si ho zadovážite, oblečenie vrstvite, aby ste sa mohli v prípade potreby trochu vyzliecť či, naopak,trochu priodieť.

Kde mám behať?

Na začiatku je dôležité vybrať si miesto, kde sa cítite ako doma a bezpečne. Môžete behávať v okolí domova, v miestnom parku, po bežeckej dráhe na školskom dvore, ale aj po lese. Vyberte si vhodný terén, ktorý sa vám pozdáva, a nech vaša bežecká trasa nie je priveľmi kopcovitá, aby vás od behu neodradila prv, ako poriadne začnete.

Čo by som mal jesť a kedy?

Dopĺňanie paliva nie je dôležité len preto, aby ste si udržiavali hladinu energie, ale aj na zotavovanie medzi jednotlivými bežeckými tréningami. Stravovanie sa stáva ešte kľúčovejším, keď sa časom zvýši váš tréningový objem a intenzita tréningu. Možno budete musieť trochu experimentovať, kým prídete na to, čo vám robí dobre pred behom, všeobecne je však rozumné zjesť niečo malé a zdravé zhruba 90 minút pred tréningom – napríklad krajec celozrnného chleba s trochou arašidového masla alebo banán, alebo granolu.

Keď si vaše telo na aktivitu zvykne, budete pociťovať väčší hlad. Usilujte sa jesť vyvážene a zdravo, jedávajte predovšetkým nespracované potraviny, veľa zeleniny a chudých bielkovín. Vaše svaly sa vám poďakujú a odplatia mnohými zdravými kilometrami.

Vedeli ste, že hladina dopamínu v tele je zvýšená ešte dve hodiny po behu?

Tempo nie je vec, na ktorú by sa mal začínajúci bežec sústrediť. Dôležitá je skôr pravidelnosť. Foto: Pexels.com.
1/3
Zavrieť reklamu