Dobré noviny
Vedci hovoria jasne: Neseďte doma. Zeleň a jasné farby v mestách dokážu zlepšiť vašu náladu
TASR
TASR

Vedci hovoria jasne: Neseďte doma. Zeleň a jasné farby v mestách dokážu zlepšiť vašu náladu

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia — Foto: Pexels; Freepik

Keď účastníci štúdie videli mestskú zeleň, začali kráčať pomalšie a zvýšil sa ich tep.

Francúzski vedci zistili, že dostatok zelene a jasných farieb v mestách môže u ľudí preukázateľne pozdvihnúť náladu. Výskumníci to dokázali pomocou virtuálnej reality. 

Potecha pre oči aj pre zdravie

Vedci z Lilleskej univerzity pomocou počítača simulujúceho skutočnú realitu overovali, ako budú ľudia reagovať na obmeny minimalistického mestského prostredia, pri ktorom boli využité najmä betón, kov a sklo. Na štúdii sa zúčastnilo 36 dobrovoľníkov, ktorí sa prechádzali po laboratóriu s virtuálnou helmou na hlave, pričom výskumníci upravovali okolie, v ktorom sa „nachádzali". Pridávali napríklad rôzne kombinácie zelene, jasné farby v odtieňoch žltej a ružovej či kontrastné hranaté vzory.

Odborníci následne na základe miery žmurkania dobrovoľníkov zistili, čo ich vo virtuálnom mestskom prostredí najviac zaujalo. Účastníci štúdie napríklad pri pohľade na mestskú zeleň začali kráčať pomalšie a zvýšil sa ich tep. Zároveň mali tendenciu pozerať sa viac okolo seba so vztýčenou hlavou. Pozitívny vplyv na nich mali aj výrazné vzory.

V akej nálade kráčate do práce?

Podľa profesorky poznávacej psychológie a vedúcej autorky štúdie Yvonne Delevoyeovej-Turrellovej výskum dokazuje, že aj mestské prostredie sa dá spraviť príjemnejším. Podľa vedcov zelené plochy v mestách ľudia vítajú a keď im ju odstránia, hnevá ich to. "Často podceňujeme účinky kombinácie obyčajného mestského prostredia so zeleňou," dodal psychológ Michael Matlon, ktorý sa zaoberá vplyvom architektúry na ľudskú psychiku.

Matlon tiež dodal, že malé obmeny mestského prostredia môžu napríklad ovplyvniť to, v akej nálade budú ľudia kráčať cestou do práce. Vedci v budúcnosti plánujú tento výskum zopakovať, pričom medzi faktory ovplyvňujúce ľudskú skúsenosť s mestským prostredím chcú zaradiť i teplotu, vône a zvuky.

Už ste čítali?