Nechali by ste sa liečiť lekárom bez titulu?

25. júna 2022

Mnohí z nás to denne robia. To, čo sme si pred rokom 2020 len mysleli, práve počas pandémie vyplávalo na povrch. Internet je ideálne miesto na šírenie klamlivých správ – a to sa netýka len rôznych hoaxov, ale aj neoverených lekárskych rád.

Veď koľkokrát ste sami pri menšom náznaku zhoršenia zdravotného stavu zisťovali, čo si o tom myslí doktor Google?

Do čakárne doktora Google sa netreba objednávať

Počas pandémie klesla dôvera k autoritám a samotní lekári sa začali čoraz viac stretávať s nedôverou. Mal to na svedomí zrejme aj fakt, že ľudia mohli z domu vychádzať len v obmedzenom režime, a tak si dvakrát premysleli, či si pôjdu sadnúť do čakárne u lekára, kde na nich môže striehnuť nákaza, alebo si rovno pomohli internetovými zdrojmi. Netreba im to však mať za zlé. Napísať svoju diagnózu do internetového prehliadača predsa stojí menej času a energie ako kontaktovať svojho lekára – telefonicky či osobne. Treba však premýšľať kriticky a rozlišovať vhodné zdroje informácií.

Od hypochondrov ku kyberchondrom

Aj vďaka možnosti používať internet a jeho rýchlej dostupnosti nadobúdame pocit, že vieme všetko. To sa vzťahuje aj na oblasti, ktoré potrebujú expertízu, ako sú medicína alebo farmácia. Samotným lekárom sa bežne stáva, že k nim prídu pacienti s jasnou predstavou o svojej chorobe, ktorej príznaky si našli na internete a požadujú predpis konkrétneho liečiva.

Tento fenomén, ktorý sa vykryštalizoval v posledných rokoch, sa nazýva kyberchondria a i keď môže znieť na prvý pohľad úsmevne či hanlivo, na zdravie človeka môže mať nebezpečný vplyv. Na základe zlej samodiagnózy, ku ktorej sa pacient dopracoval cez neoverené zdroje, si totiž môže sám nasadiť nesprávnu kombináciu voľne predajných liekov a tým si uškodiť.

Nech vás internet akokoľvek láka, obráťte sa na odborníka

A ak váš lekár nestíha, pri rizikovom poistení Profi Komplet od poisťovne Kooperativa získate v jeho cene asistenčné služby eDoctor. Tie okrem iného zahŕňajú telefonické konzultácie s lekárom na Linke zdravia, alebo videokonzultácie so slovenskými špecialistami. Tak ušetríte čas strávený v čakárni a zároveň získate posudok od lekára s lekárskou praxou, prípadne si môžete u odborníka overiť diagnózu stanovenú vaším lekárom.

Prečítajte si viac tu: https://kooperativa.sk/poistenie/zivotne-poistenie/profi-komplet


Text: Relax
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu