Aarav Chavda sa už celé roky potápa pri pobreží Floridy. A pri každom ponore ho čím ďalej tým viac deprimovala stále sa zväčšujúca prázdnota v miestach, z ktorých zmizli farebné rybky a koralové útesy, napísal spravodajský server The Guardian.

Nemajú prirodzeného predátora

Významnou príčinou tohto miznutia je perutýn, invázny rybí druh, ktorý v posledných desaťročiach zažíva rozmach vo vodách Atlantiku od Floridy po Karibik, rovnako ako na mnohých ďalších miestach zemegule od Brazílie a Mexika až po Stredozemné more.

Perutýni nemajú mimo svojej pôvodnej oblasti výskytu – v Indickom a Tichom oceáne a Červenom mori – žiadnych prirodzených predátorov a sú všežraví. Podľa odhadov, akonáhle sa dostanú do systému koralových útesov, počas piatich týždňov zožerú 79 percent mladých morských živočíchov.

Ničenie korálových útesov

,,Keď sa teraz potápate, môžete vidieť, aký vplyv má na koralové útesy prítomnosť perutýnov. Sú menej živé, je tu menší ruch a pestrosť," povedal Chavda. ,,Vieme, že na niektoré problémy škodiace útesom existuje riešenie - napríklad opaľovacie krémy šetrné ku koralom, ktoré pomáhajú útesy chrániť. Ale s perutýnmi zatiaľ nedokázal nikto nič urobiť," dodal.

Preto sa Chavda a tím ekologicky uvedomelých kolegov, nadšencov do potápania, rozhodli konať a založili spoločnosť Inversa, ktorá z perutýnov vyrába nový produkt: rybiu useň.

Výroba produktov z kože

Spoločnosť sídliaca na Floride najprv rybiu kožu spracuje tak, že ich vysuší s pomocou sušiacich prostriedkov a zafarbí ich. A potom ich predáva partnerským spoločnostiam, ktoré z nich vyrábajú špičkové výrobky vrátane peňaženiek, opaskov a kabeliek.

Rybia koža je tenká, ale pretože štruktúra vlákien prebieha krížom, je pevnejšia ako mnoho iných druhov usne. Chavda uvádza, že každá koža môže zachrániť až 70 000 rýb z pôvodných druhov obývajúcich útesy.

Rybie kože sú tiež udržateľnejšie ako tradičné zvieracie usne, pretože zvieratá, z ktorých pochádzajú, obvykle spásajú obrovské množstvo pastvín, degradujú pôdu a produkujú vysoké emisie uhlíka.

Bludný kruh rybárov

Spoločnosť Inversa perutýny sama neloví. Namiesto toho vsádza na vzdelávanie a podporu prevažne chudobných rybárov v často odľahlých miestach, od ktorých ulovené perutýny odkupuje. Vytvára tak trh pre perutýny v miestach, kde je táto ryba inak bezcenná a rybári nemajú dôvod ju loviť.

Potom vzniká bludný kruh, pretože perutýni ničia koralové útesy, ktoré rybárom zaisťujú živobytie, ale rybári s tým nemôžu nič robiť, pretože keď budú strácať čas lovom perutýnov, nenalovia langusty, ktoré môžu so ziskom predať.

Ďalšie dôležité správy