• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Tichý režim na mobile si radšej nezapínajte. Takéto to môže mať následky na zdravie

  • 20:51 24.06.2022
  • Pensylvánia
Tichý režim na mobile si radšej nezapínajte. Takéto to môže mať následky na zdravie

Tichý režim slúži na stlmenie upozornení a prichádzajúcich správ či hovorov v situáciách, keď sa nemôžeme venovať obsluhe mobilu. U niektorých však vedie k opačným výsledkom.

Tlmenie upozornení na smartofóne zapnutím tichého režimu navonok vyzerá ako skvelý spôsob boja proti závislosti na mobile. Neustále kontrolovanie displeja pri prichádzajúcich upozorneniach zo sociálnych sietí spôsobuje oslabenie pozornosti v práci, ale aj pri voľnočasových a spoločenských aktivitách.

Štúdia z Pensylvánie ale poskytuje rozdielny pohľad na tichý režim, podľa ktorého toto nastavenie v skutočnosti spôsobuje „psychickú nepohodu“, a to najmä u používateľov, ktorí sa boja, že následkom tlmených upozornení prídu o dôležité dianie vo svete.

„Podľa našich zistení vypínanie upozornení pôsobí väčšiu psychickú nepohodu ako ich ponechanie v hlasnom režime,“ komentuje zistenie doktorandka a autorka štúdie Mengqi Liaová. „Je to tak najmä preto, že ľudia prirodzene pociťujú potrebu ostať v obraze, zbaviť sa neistoty a byť v kontakte s ostatnými.“

Časté kontrolovanie mobilu s vypnutými upozorneniami môže byť následkom dvoch fenoménov – strachu z vynechania dôležitých udalostí (FoMO – z angl. „fear of missing out“) a potreby zapájať sa (NtB – z angl. „need to belong“).

Anglická skratka FoMO označuje často neopodstatnenú úzkosť z predstavy, že naši blízki sa bavia bez nás. NtB zas hovorí o ľudskej biologickej potrebe byť súčasťou skupiny a utvárať vzťahy s inými ľuďmi.

„NtB je u ľudí vo výraznom zastúpení a má značný vplyv na kognitívne schopnosti, emócie a správanie,“ tvrdia vedci v štúdii.

Tím v rámci štúdie zozbieral údaje o správaní 138 amerických používateľov mobilných telefónov značky iPhone v priemernom veku 36 rokov. Tí mali najprv vyplniť dotazník, ktorý zisťoval, do akej miery pociťujú FoMO a NtB.

Účastníci tiež poskytli vedcom údaje o tom, ako často počas dňa siahajú po mobile. Sem patrí jeho používanie na prezeranie sociálnych sietí, volanie alebo kontrolovanie upozornení.

Používatelia si pri pozorovaní zapli na mobile jeden zo štyroch režimov: hlasný s vibrovaním, hlasný bez vibrovania, tichý s vibrovaním alebo tichý bez vibrovania. Väčšina z nich (42 percent) uprednostnila tichý režim s vibrovaním. 36,2 percent účastníkov radšej využíva hlasný režim s vibrovaním, 13 percent volí hlasný režim bez vibrovania a 8,7 percent účastníkov si necháva mobil v tichom režime bez vibrovania.

Podľa vedcov ľudia, ktorí bežne používajú tichý režim bez vibrovania, si na ňom najčastejšie prezerajú sociálne siete a spomedzi všetkých skupín najčastejšie kontrolujú upozornenia.

„Účastníci, ktorí na mobile volia tichý režim, majú oveľa vyššiu pravdepodobnosť kontrolovania upozornení oproti tým, ktorí si nevypínajú všetky zvukové alebo vibračné upozornenia.“

Vedci sa pozreli aj na vplyv rozličných vibračných nastavení mobilu na správanie vlastníkov mobilu. Pri vypnutí zvukov aj vibrácií účastníci s nízkou mierou FoMO oveľa menej používali mobil, pričom o ľuďoch s vysokou mierou FoMO sa dá povedať presný opak.

Podobné závery sa dajú určiť aj o účastníkoch s nízkou mierou NtB – pri tichom alebo len vibračnom režime sa na mobil dívali menej, zatiaľ čo tí s vysokou mierou tejto potreby pri tomto režime kontrolovali mobil oveľa častejšie.

Vedci konštatujú, že stlmenie upozornení na mobile nestačí na odvedenie pozornosti používateľa od zariadenia, a na niektorých ľudí dokonca pôsobí znervózňujúco.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencedirect.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.