Týždenný prehľad: Nike odchádza z Ruska, Fed testoval americké banky

1. Ruský trh opúšťa aj najväčší výrobca športového oblečenia na svete. Americká spoločnosť Nike sa rozhodla úplne opustiť ruský trh, pričom ako uviedla, neplánuje znovuotvorenie svojich ruských obchodov.  Firma dodala, že tento krok nebude mať výraznejší vplyv na hospodárske výsledky podniku.

2. Potravinárska spoločnosť Mondelēz International kúpi výrobcu energetických tyčiniek Clif Bar & Company za 2,9 miliardy USD. Akvizíciou chce rozšíriť svoje globálne podnikanie s tyčinkami.

3. Miliardár Elon Musk si myslí, že recesia je v najbližšom období „pravdepodobnejšia ako nepravdepodobná“, keďže sa centrálne banky na celom svete ponáhľajú s utiahnutím stimulov, ktoré zaviedli počas pandémie.

4. Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing si myslí, že Európa a USA čelia vysokej pravdepodobnosti recesie, keďže v boji proti inflácii sú centrálne banky nútené agresívne sprísňovať menovú politiku. Čítaj viac tu

5. Britská inflácia dosiahla 40-ročné maximum. V máji tu spotrebiteľské ceny medziročne rástli tempom 9,1 %, čo je zrýchlenie z aprílových 9 %.

6. Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell v stredu v Kongrese povedal, že centrálna banka je odhodlaná znížiť infláciu a je schopná to dosiahnuť. „Sme pevne odhodlaní vrátiť infláciu späť nadol a robíme to urýchlene.“

7. Šéf Fedu tiež uviedol, že americká ekonomika je stále silná a dokáže zvládnuť plánovanú sériu zvyšovania úrokových sadzieb.

8. Nórska centrálna banka prekvapivo zvýšila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 1,25 %. Reaguje tak na rastúcu infláciu. Centrálna banka zároveň očakáva ďalšie zvýšenie základnej sadzby v auguste.

9. Federálny rezervný systém (Fed) tvrdí, že najväčšie americké banky zvládnu prípadný pokles americkej ekonomiky. Výsledky tzv. „stress testov“ ukázali, že banky disponujú dostatkom kapitálu na to, aby prekonali prudký hospodársky pokles.

10. Podnikateľská nálada v Nemecku sa v júni zhoršila. Index IFO v júni klesol na 92,3 bodu, v máji dosahoval 93 bodov. Firmy sú znepokojené rastúcimi cenami energií a tiež hroziacim nedostatkom plynu.

11. Čínsky prezident Si Ťin-pching na summite krajín BRICS vyhlásil, že Čína nasadí efektívnejšie prostriedky, aby naplnila svoje hospodárske ciele pre tento rok a minimalizovala dopady covidu-19. Prezident ale nekonkretizoval, o aké opatrenia pôjde.

12. Srílanský premiér Ranil Vikremesinghe, ktorý zároveň pôsobí aj ako minister financií vyhlásil, že ekonomika Srí Lanky sa zrútila. Krajina podľa neho čelí oveľa vážnejšej situácii, než je nedostatok niektorých základných surovín.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre