Vakcína od spoločnosti Valneva rozšírila používanie látky Nuvaxovid, získala aj odporúčanie od EMA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
FILE - Laboratory technicians work at the Valneva headquarters in Saint-Herblain, western France, on Feb.3, 2021. The European Medicines Agency said it is recommending the authorization of the coronavirus vaccine made by French pharmaceutical Valneva, making it the sixth shot given the green light in Europe. ()
Foto: ilustračné, SITA/AP

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila registráciu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Valneva. Očkovacia látka, ktorá obsahuje inaktivované celé častice pôvodného kmeňa vírusu SARS-CoV-2, je určená pre ľudí vo veku 18 až 50 rokov.

Agentúra dospela k záveru, že údaje o COVID-19 Vaccine Valneva sú dostatočne robustné a spĺňajú požiadavky na účinnosť, bezpečnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii (EÚ) a jej prínosy prevyšujú jej riziká.

Viac o téme: Koronavírus

Je to šiesta vakcína, ktorú EMA odporučila na prevenciu COVID-19 v EÚ. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Lieková agentúra zároveň odporučila rozšírenie používania vakcíny Nuvaxovid od spoločnosti Novavax aj na dospievajúcich. vo vekovej kategórii od 12 do 17 rokov. V súčasnosti je použitie tejto vakcíny, ktorá je na báze proteínu, schválené od 18 rokov.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

EMA tiež už posudzuje upravené verzie schválených vakcín Spikevax od spoločnosti Moderna a Comirnaty konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorých cieľom je poskytnúť lepšiu ochranu proti variantom a subvariantom koronavírusu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EMA Európska lieková agentúraEU Európska úniaŠÚKL Štátny ústav pre kontrolu liečivValneva