Národná rada SR schválila nový mediálny zákon a zákon o publikáciách z dielne ministerstva kultúry. Schválená reforma prináša dôležité a dlho absentujúce zmeny v oblasti mediálneho práva na Slovensku.

Moderné európske zákony pre 21. storočie

“Podarilo sa nám presadiť veľkú reformu mediálneho prostredia. V programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali, že urobíme komplexnú reformu mediálneho prostredia zodpovedajúcu podmienkam 21. storočia. Tie zákony, ktoré boli platné doteraz, boli ešte z čias, kedy online prostredie nebolo také vypuklé ako dnes; z čias, kedy sme ešte mnohí používali tlačidlové telefóny a do zrodu Facebooku ostávala celá dekáda. Týmto balíkom modernizujeme zákony, ktoré sú čiastočne ešte z éry Vladimíra Mečiara z roku 1997. Ako isto viete, snahu modernizovať mediálne prostredie mali aj predchádzajúce politické garnitúry, ale nikdy sa nedostali k tomu, že by to reálne uskutočnili tak ako sme to urobili my,” vyjadrila sa na dnešnej tlačovej konferencii ministerka kultúry Natália Milanová. “Chcem sa pri tejto príležitosti poďakovať všetkým odvážnym novinárom a novinárkam, ktorí denno-denne čestne a svedomito napĺňajú svoju, nie jednoduchú, prácu, čo môžem povedať úplne bez problémov, keďže s jedným z novinárov žijem. Ďakujem vám za to, čo robíte, aj keď ste kritickí. Demokratická spoločnosť si slobodné a nezávislé médiá vyžaduje,” dodala ministerka kultúry.

“Po niekoľkých mesiacoch sa podarila naozaj veľká vec, za čo som úprimne rád, pretože ide o jednu z veľkých priorít tejto vlády. Ak si pamätáte, debata o novom mediálnom zákone sa otvorila krátko po tragickej udalosti vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. A bola to práve bývalá vláda, ktorá hovorila, že vyrieši a posilní ochranu novinárov, ale nevyriešila už vôbec nič. Následne až táto vláda sa pustila do práce na novom mediálnom zákone a tým, že je naozaj rozsiahly, bola to práca na takmer dva roky,” dodal na tlačovej konferencii predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský.

Nové zákony majú za cieľ pretransformovať slovenskú mediálnu legislatívu, zmodernizovať ju a urobiť ju funkčnou pre 21. storočie. Komplexná mediálna reforma rieši kľúčové témy ako transparentné vlastníctvo médií, ochrana zdroja, zrovnoprávnené práva a povinnosti pre televíziu, rozhlas, tlačené aj online médiá, riešenie online video platforiem a podobne. Veľkou prioritou reformy je tiež pomôcť novinárom, aby mohli vykonávať svoju prácu slobodne a bezpečne.

Modernizácia mediálnej legislatívy bola témou, ktorú sa neúspešne pokúšali uchopiť doterajšie vlády už od roku 2004, no až návrh terajšieho vedenia rezortu priniesol dlhoočakávané a nevyhnutné riešenie tejto otázky. Ministerstvo kultúry tvorilo balík mediálnych zákonov v spolupráci so zástupcami šéfredaktorov a odborníkmi z praxe.

Mediálny zákon – transparentnosť a lepšie podmienky

Nový mediálny zákon z dielne ministerstva kultúry upravuje televíziu a rozhlas bez ohľadu na to, či vysielajú štandardne alebo online. Zároveň zavádza pre televízie a rozhlas viacero práv a povinností. Po novom si každý sledovateľ bude vedieť dohľadať, kto je vlastníkom daného média. Zákon tiež zlepší podmienky pre znevýhodnené skupiny nepočujúcich a nevidiacich zvýšením pomeru titulkovania až na 100% či hlasového komentovania na 50% pri verejnoprávnych médiách. Zadefinovaná bude tiež ochrana zdroja, spoločné pravidlá pre reklamu, lepšia ochrana maloletých i redakčná zodpovednosť za obsah, ktorý dané médium vydáva.

Zákon o publikáciách – zjednotenie pravidiel

Súčasťou balíka nových mediálnych zákonov je aj zákon o publikáciách, ktorý nahrádza zastarané zákony (tlačový zákon z roku 2008 a zákon o povinných výtlačkoch z roku 1997). Rezort kultúry chce prostredníctvom neho poskytnúť rovnakú štartovaciu čiaru pre všetky typy tlače. Zároveň ním vytvára register médií a definuje sponzoring, ktorý sa síce dial aj doteraz, no nebol riešený zákonom.

Posledná aktualizácia: 23. júna 2022 / MKSR Admin

Zdieľať