Doba a príležitosti na investovanie nie sú v ostatných mesiacoch najpriaznivejšie. Napriek tomu český správca fondov a private equity, skupina Genesis Capital, dokončila jeden z najväčších fundraisingov.

Pre české a slovenské firmy získala v tomto období od inštitucionálnych investorov 150 miliónov eur a v mnohých vidí dlhodobý potenciál rastu. „Neostáva nám iné, ako premýšľať dlhodobo,“ tvrdí výkonný partner skupiny Genesis Capital Ondřej Vičar.

Pre skupinu ide o šiesty fond. Aký výkon očakávate od toho najnovšieho?

Vzhľadom na to, že najnovší fond nemení doterajšiu investičnú stratégiu predchádzajúcich fondov, očakávame čistý výnos v rozmedzí 15 až 20 percent ročne. Doterajší agregovaný výkon fondov za dvadsať rokov ich existencie je v priemere 14 percent ročne čistého výnosu pre investorov. Všetky vyššie uvedené hodnoty sa nachádzajú nad dlhodobými priemernými výnosnosťami private equity fondov.

Doba na investovanie do nových, hoci doteraz rastových spoločností, ale nie je najvhodnejšia.

Priemerná dĺžka jednej investície je päť až sedem rokov. Sme ale dlhodobý investor, ktorý investuje naprieč hospodárskymi cyklami. Navyše aktuálna hospodárska situácia je plná rizík, ale aj príležitostí. To ide vždy ruka v ruke. Z našich skúseností však pre úspech každej jednotlivej investície hrá rádovo väčšiu rolu kvalita investovanej spoločnosti a jej manažmentu, než makroekonomické vplyvy.

Na aké firmy sa plánujete zamerať?

Chceme sa zamerať a investovať do zavedených firiem s atraktívnym rastovým profilom. Ide nám o situácie, kedy úspešní zakladatelia zvažujú vhodných nástupcov alebo hľadajú kapitál na podporu rastu svojej firmy, jej medzinárodnú expanziu či investície do inovácií a príležitosti. To v čase, keď nadnárodné korporácie opúšťajú zo strategických alebo iných vnútorných dôvodov pre nich okrajové trhy či aktivity a predávajú svoje aktíva. Aj preto bude fond investovať do najrôznejších odvetví, pričom preferované budú tie, s ktorými máme najväčšie skúsenosti. Ide typicky o B2B služby, ľahkú a strednú výrobu, IT služby alebo oblasť špecializovaného maloobchodu a služieb zameraných na koncového spotrebiteľa.

Keďže ide o regionálne peniaze, majú šancu na získanie investora aj firmy v rámci slovenského trhu? Robili ste už due diligence, či s niektorými rokujete?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa