Nemecká veľvyslankyňa a francúzsky veľvyslanec navštívili radnicu a zaujímali sa o situáciu maďarskej menšiny

Mestské správy
Foto:  Attila Nagy
 

Nemecká veľvyslankyňa na Slovensku Barbara Wolf a jej francúzsky kolega Pascal de Deunff v sprievode svojich radcov navštívili 20. júna radnicu v Dunajskej Strede. Obidvoch diplomatov prijal primátor Zoltán Hájos.

 Na stretnutí sa obaja veľvyslanci zaujímali o situáciu v našom regióne, vrátane postavenia tunajšej maďarskej menšiny . Primátor ich informoval o tom, že Dunajská Streda je mestom tolerancie a medzi miestnymi Maďarmi a Slovákmi neexistujú konflikty.

Na stretnutí sa hovorilo aj o financovaní maďarskej kultúry na Slovensku. Primátor Zoltán Hájos podčiarkol, že mestská samospráva podporuje mestské kultúrne organizácie a skupiny bez ohľadu na národnosť. Na pretrase bola aj otázka výučby a v tejto súvislosti primátor uviedol, že by bola potrebná zmena metodiky výučby slovenského jazyka, aby si maďarské deti mohli osvojiť slovenčinu na takej úrovni, ako anglický jazyk.

Veľvyslancov zaujímalo aj to, či nastal pozitívny posun v oblasti diskriminácie. Primátor ďalej svojich hostí informoval aj o tom, že v regióne chýbajú strategické investície a rozvoj infraštruktúry v južných častiach štátu zaostáva za celorepublikovou úrovňou. Poukázal aj na problémy, ktoré vyplývajú z toho, že maďarská menšina na Slovensku nemá v súčasnosti zastúpenie v parlamente. (pve)