Dobré noviny
Sme svedkami ďalšieho zázraku! Jedno skenovanie mozgu dokáže ihneď odhaliť začiatok Alzheimerovej choroby
Simona Gálová
Simona Gálová

Sme svedkami ďalšieho zázraku! Jedno skenovanie mozgu dokáže ihneď odhaliť začiatok Alzheimerovej choroby

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia — Foto: Freepik

Vedci zistili, že v 98 percentách prípadov dokáže algoritmus presne predpovedať, či pacient trpí touto diagnózou alebo nie.

Aj keď Alzheimerova choroba sužuje približne jedno percento svetovej populácie, diagnostikovať ju v prvých štádiách je veľmi zložité. Výskumníci z Imperial College London teraz vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá dokáže zistiť spomínané ochorenie pomocou jediného skenovania mozgu magnetickou rezonanciou. Aj keď na chorobu v súčasnosti neexistuje žiaden liek, jej včasné určenie dokáže pacientom výrazne pomôcť.

Na výsledky čakali týždne

„Čakanie na diagnózu môže byť pre chorých a ich rodiny hrozným zážitkom. Ak by sme mohli skrátiť jeho čas, urobiť diagnostiku jednoduchším procesom a znížiť určitú neistotu, veľmi by to pomohlo,“ vysvetlil profesor Eric Aboagyie z oddelenia chirurgie a rakoviny, ktorý viedol nový výskum. Doteraz lekári stanovovali Alzheimerovu chorobu pomocou lumbálnej punkcie, pri ktorej sa zavádza ihla do chrbticového kanála na odobranie mozgomiechového moku alebo pomoc zdĺhavého skenovania mozgu. Spracovanie všetkých týchto testov mohlo doteraz trvať aj niekoľko týždňov.

Nová metóda, ktorú vymysleli vedci z Londýna, vyžaduje iba jedno skenovanie mozgu magnetickou rezonanciou. Stroj sa už nachádza vo väčšine nemocníc. Odborníci vytvorili nový algoritmus, ktorý dokáže na jednom skene rozoznať zmeny v oblastiach mozgu a ihneď diagnostikovať toto závažné ochorenie. 

Umelá inteligencia zistí, kde je chyba

Bádatelia upravili algoritmus, ktorý využívali pri klasifikácii rakovinových nádorov a aplikovali ho na mozog. Rozdelili ho na 115 oblastí a pridelili mu 660 rôznych funkcií, ako je veľkosť, tvar a textúra. Následne „trénovali“ algoritmus, aby presne zistili, ktoré zmeny vytýčených funkcií by mohli predpovedať existenciu Alzheimerovej choroby.

Postup ďalej otestovali na skenoch mozgu od viac ako 400 pacientov s touto diagnózou v ranom a neskoršom štádiu. Taktiež zapojili aj zdravých ľudí a pacientov s inými neurologickými stavmi. Zistili, že v 98 percentách prípadov dokáže nová umelá inteligencia presne predpovedať, či pacient trpí Alzheimerovou chorobou. Nový algoritmus taktiež rozlíši medzi skorým a neskorším štádiom ochorenia s presnosťou na 79 percent.

„V súčasnosti žiadne iné jednoduché a široko dostupné metódy nedokážu predpovedať Alzheimerovu chorobu takto presne, takže náš výskum je dôležitým krokom vpred,“ dodal na záver Eric Aboagye, podľa ktorého nová metóda dokáže zjednodušiť proces celej diagnostiky.

Už ste čítali?