Prejsť na obsah

Jubilnejnou stotisícou návštevníčkou ZOO je 4-ročná Košičanka Karinka

Štvorročná Karinka z Košíc, ktorá prišla do zoo v sprievode svojej tety a jej priateľky Joann z anglického mesta Leeds, sa stala 100-tisícou návštevníčkou, ktorá v tomto roku prekročila bránu košickej ZOO.  

Trojicu návštevníčok potešilo aj uvítanie pri vstupnej bráne. Okrem voľného vstupu na rok do zoologickej záhrady a DinoParku sa radovali z darčekového koša od košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý). Tašky s upomienkovými predmetmi dostali od riaditeľa ZOO Ericha Kočnera a manažérky DinoParku Kataríny Sopkovej. Bezprostredná a smelá jubilantka sa zdôverila, že do zoo chodí často, pretože sa jej páčia všetky zvieratká a najmä kone, ktoré má rada aj jej mama.

Tento rok by mohol byť z pohľadu návštevnosti jeden z najúspešnejších

Len tretíkrát vo svojej histórii prekročila ZOO 100-tisícovú métu ešte pred začiatkom letných prázdnin. Prvýkrát to bolo v roku 2013, keď svoje brány otvoril DinoPark. Druhý raz to bolo v rekordnom roku 2019, keď do zoo prišlo vyše 254 tisíc ľudí. V tomto roku bol z hľadiska návštevnosti nadpriemerný už január, ale aj február, avšak rekordných 37 tisíc návštevníkov prišlo v máji.

Omnoho početnejšiu skupinu ako v predchádzajúcich dvoch rokoch poznačených výpadkami pandémie tvorili zahraniční turisti, a to nielen Ukrajinci prichádzajúci na Slovensko zo známych dôvodov. Išlo najmä maďarských a českých návštevníkov, Angličanov a turistov z nemecky hovoriacich krajín. Do ZOO ich prilákali nielen nové druhy zvierat, ale aj viaceré mláďatká.

Štvormesačný mačiak husársky láka malých aj veľkých

Veľkej obľube sa stále teší takmer štvormesačné mláďa mačiaka husárskeho, ktoré sa narodilo na Slovensku po 41 rokoch. Lákadlom sa stali tiež prírastky vzácnych korytnačiek močiarnych, korytnačky leopardie, výry sibírske či prírastky bažantov pestrých, ktoré sú vo voľnej prírode vyhubené. Veľa mláďat sa narodilo vo výbehoch domácich ale aj afrických zvierat.

Košická ZOO dnes informovala, že kvôli horúčavám pristúpili u niektorých zvierat k úprave kŕmnych dávok a pre ďalšie pripravili aj ochladzovanie.   Zvieratám dávajú viac krmiva bohatého na vodu, viac ovocia a zeleniny a niekoľkokrát denne aj čerstvú vodu. Malpy hnedé si takisto môžu pochutiť na mrazenom ovocí a zelenine.

Kvôli horúčavam vyschol potok

Chovatelia v ZOO venujú väčšiu pozornosť aj zvieratám vo výbehoch. Mnohé z nich síce vďaka rozsiahlym výbehom nájde úkryt v tieni stromov alebo pod prístreškami, no nie všetkým to vyhovuje. Problémom je miestny potok, ktorý sa vlieva do Hrubše a kvôli nedostatku vody na viacerých miestach vyschol.

Lamy a pštrosy tak v týchto dňoch dostávajú "umelú sprchu, pre tučniakov v jazierku majú pripravený na ochladzovanie ľad. Vo voliérach, kde sa vtáky rady kúpu, pribudli nádobky s vodou. Výnimkou sú napríklad surikaty alebo lemury kata, ktoré slnečné počasie doslova zbožňujú.