Situácia v slovenskom podnikateľskom prostredí sa každým týždňom zhoršuje. Medzimesačné nárasty inflácie firmy začínajú šokovať a vysoké náklady na ich podnikanie aj dobiehať.

Podľa údajov portálu Trading Economics s infláciou na úrovni 12,6 percenta dokonca patríme ku krajinám s najhoršími číslami spomedzi všetkých krajín v EÚ.

Aby firmy vyviazli z tejto situácie s čo najmenšími stratami, musia znižovať svoje prevádzkové náklady a optimalizovať procesy. Tých, ktorí riešenia stavu odkladali na vedľajšiu koľaj, začínajú okolnosti dobiehať, pričom skorá digitalizácia môže byť riešením na vysokú infláciu.

Ak v tejto oblasti Slovensko nepridá, firmy môžu podľa odborníkov na digitalizáciu stratiť konkurencieschopnosť nielen z hľadiska flexibility, ale aj cenotvorby a výšky prevádzkových nákladov.

Problémy s nákladmi

Ak chcú slovenské firmy vyviaznuť z tejto situácie bez dramatických ekonomických strát, podľa odborníkov musia flexibilnejšie reagovať na požiadavky zákazníkov, podmienky na trhu a zároveň znižovať prevádzkové náklady.

Slovenské firmy sa totiž nachádzajú oproti konkurencii v oveľa horšej pozícii. Kým priemerná miera inflácie v Európe bola v máji na úrovni okolo osem percent, na Slovensku bolo toto číslo oveľa dramatickejšie. S 12,6 percentnou mierou sa krajina zaradila medzi najhoršie v rámci Európskej únie.

Aj preto tlak na hľadanie riešení bude do ďalšieho obdobia narastať. Ešte viac vzrastie dopyt firiem po doteraz nevyužívaných formách podnikania. Pre mnohé je takouto alternatívou aj digitalizácia ich procesov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa