Navigácia

Mladí geografi si preverili svoje vedomosti na Celoštátnom kole Geografickej olympiády v Tatranskej Lomnici

Po ročnej prestávke, kedy sa Geografická olympiáda vzhľadom na protipandemické opatrenia konala online formou, sa mladí nadšenci geografie konečne dočkali a stretli sa na Celoštátnom kole Geografickej olympiády v kategórii E, organizovanom IUVENTA – Slovenským inštitútom mládeže, v krásnom prostredí Tatranskej Lomnice. Olympiády sa zúčastnili žiaci základných škôl a žiaci prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií.

logo IUVENTA

Do Tatranskej Lomnice pricestovalo spolu 30 žiakov z 28 škôl z celého Slovenska. Dve školy: Základná škola sv. Alžbety, Školská 15, Nová Baňa a Základná škola s materskou školou, Školská 10, Rybník vyslali na súťaž dokonca po dvoch súťažiacich.

Počas prvého dňa sa súťažiaci zúčastnili zaujímavej exkurzie. Začali v Podtatranskom múzeu v Poprade, kde si priblížili históriu podtatranského regiónu a následne sa presunuli na travertínové nálezisko do Gánoviec. Ako poslednú zastávku navštívili Nový evanjelický kostol a Artikulárny drevený kostol v Kežmarku, kde ku krásnej posvätnej atmosfére prispela aj skúška orchestra, ktorá sa práve v interiéri kostola konala.

Samotné Celoštátne kolo sa konalo na druhý deň v ranných hodinách v priestoroch Základnej školy v Tatranskej Lomnici. Testy pozostávali z dvoch častí. Prvú časť tvoril praktický test, kde mohli žiaci dosiahnuť 40 bodov. Druhá časť pozostávala z monotematického a teoretického testu, za maximálny počet 60 bodov.

Ešte v tej istý deň sa v priestoroch Múzea TANAP-u konalo aj slávnostné vyhlásenie výsledkov. Poradie výhercov bolo tesné až do poslednej chvíle, nakoľko súťažiaci na druhom a treťom mieste mali zhodný celkový počet bodov.

Podľa usmernení sa však lepšie umiestni ten, kto má viac bodov z teoretickej časti testu a tak odborná porota, v zložení: RNDr. Hilda Kramáreková, PhD. a Mgr. Gabriela Nováková, PhD., spravodlivo rozhodli o víťazoch:

  • 1. miesto obsadil: Pavol Markech, Gymnázium J. M. Hurbana, Čadca
  • 2. miesto obsadil: Viktor Dankanin, Základná škola, Mierová 1, Strážske
  • 3. miesto obsadila: Bianca Čaplová, Základná škola, Lipová 13, Spišská Nová Ves

Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.


Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky