Chráňte svoju tvár pred predčasným starnutím opaľovacím krémom na tvár

Iste ste už tiež počuli o prospešnosti prípravkov s SPF. Opakovanie je však matka múdrosti, a tak pripomíname, že opaľovací krém na tvár vás ochráni pred predčasným starnutím kože aj vráskami. Ako si ale vybrať ten správny, ktorý bude fungovať a vyhovovať vašej pleti?

Každý dermatológ, kozmetička alebo ten, kto sa zaujíma o beauty svet, vám povie, že SPF je alfou a omegou zdravej a krásnej pleti. Slnečné žiarenie totiž našu pleť síce dokáže krásne opáliť, ale taktiež ju poškodzuje a spôsobuje pigmentové škvrny, predčasné vrásky a v niektorých prípadoch môže podnietiť vznik rakoviny kože. Jednoducho povedané, bez používania opaľovacieho krému si koledujete o pekný problém.

Používajte opalovák každý deň

Opaľovací krém na tvár by ste mali používať každý deň po celý rok. Mal by byť neoddeliteľnou súčasťou vašej každodennej rannej rutiny. Prečo? Pokožka na tvári je jemnejšia a náchylnejšia na tvorbu vrások a pigmentových škvŕn. A áno, natierať by ste sa ním mali aj v zime alebo vtedy, keď je zamračené. UV žiarenie totiž na vašu pleť nepôsobí len v lete a na slnečné dni, ale prakticky nonstop a má na ňu negatívny vplyv.

Tip: Do svojej večernej rutiny zaraďte aj krém proti vráskam, ktorý príznaky predčasného starnutia napomáha zmierňovať.

Chemický vs. minerálny filter

Pokožke poskytuje ochranu UV filter obsiahnutý v opaľovacích produktoch. Ten môže byť buď chemický, alebo minerálny. Nie je ale potrebné sa báť slova chemický. V tomto prípade môže mnohým ľuďom dokonca vyhovovať viac ako ten minerálny. Je totiž veľmi dobre roztierateľný a rýchlo sa vstrebáva a navyše nezanecháva na pleti biely film. Nevýhodou pre niekoho môže byť to, že pôsobiť začína až po zhruba 30 minútach, preto ho musíte aplikovať s predstihom. V prípade tých minerálnych sa filter nevstrebe do pokožky, ale skôr sa na ňu „prilepí“. To je zrejmé okrem iného aj na tvári, kde krém zanechá biely film. Krémy s minerálnym filtrom bývajú hutnejšie, avšak dnes sú oveľa obľúbenejšie.

Nie je SPF ako SPF

SPF značí stupeň ochrany proti slnečnému žiareniu. Nie je však jedno, ktorý stupeň zvolíte, a musíte tak pri výbere myslieť aj na svoj fototyp. Pokiaľ máte veľmi svetlú alebo svetlú pokožku, vyberajte opaľovacie krémy s SPF aspoň 30, ideálne ale 50+. Tmavšej pokožke stačí aj SPF 20 až 25 či menej. Rovnako tak záleží aj na destinácii. Ak sa chystáte na vysokohorskú turistiku alebo do nejakej tropickej krajiny, siahnite po kréme s vyšším SPF, pokojne 50+. Pre opaľovacie krémy na tvár platí, že ich SPF by malo byť vyššia ako SPF krému na telo.