• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Tieto bežné potraviny zvyšujú riziko rakoviny prsníka o 20 %

  • 20:00 20.06.2022
  • Paríž
Tieto bežné potraviny zvyšujú riziko rakoviny prsníka o 20 %

Jedlá, ktoré každý deň konzumujete, môžu ovplyvniť šance na rozvoj rakoviny prsníka.

Konzumácia bežných sacharidov môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka o 20 percent, varujú odborníci. Rakovinu prsníka môžu dostať ženy aj muži, ale častejšie sa vyskytuje u žien. Vaše riziko sa zvyšuje s vekom, ak máte rakovinu v rodinnej anamnéze, ste vysoká, máte nadváhu alebo obezitu, pijete alkohol alebo ste si predtým našli hrčku.

Nový výskum však teraz odhalil, že niektoré potraviny môžu tiež zvýšiť riziko rakoviny prsníka o približne 20 percent. Ide najmä o rafinované obilniny, medzi ktoré patrí biela ryža, múka a chlieb. Rovnako zvyšujú riziko rakoviny aj produkty ako cereálie, krekry, pečivo a zákusky, ktoré sú vyrobené z rafinovaných obilnín. Problematické boli aj zemiaky, ovocné šťavy, cukrom sladené nápoje a sladkosti.

Zdravotníci vo Francúzsku uviedli, že ženy, ktoré jedli „nezdravú“ vegetariánsku stravu, boli viac ohrozené. V rámci štúdie sa vedci zamerali na rozdiel medzi zdravými rastlinnými potravinami, ako sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, orechy a strukoviny v porovnaní s „nezdravými“ sacharidmi.

Na základe údajov od viac ako 65 000 žien po menopauze, ktoré boli sledované viac ako dve desaťročia, lekári zistili, že tie, ktoré jedli zdravšie jedlá, mali o 14 percent nižšie riziko rakoviny prsníka. Tie, ktorí konzumovali „nezdravú“ rastlinnú stravu, mali o 20 percent vyššie riziko ochorenia, pričom zistenia boli konzistentné vo všetkých podtypoch rakoviny prsníka.

Sanam Shah z Université Paris-Saclay uviedla:

„Tieto zistenia poukazujú na to, že zvýšenie spotreby zdravých rastlinných potravín a zníženie spotreby menej zdravých rastlinných potravín a živočíšnych potravín môže pomôcť predchádzať všetkým typom rakoviny prsníka."

Skúmané ženy museli vypĺňať stravovacie dotazníky v priemere 21 rokov. V priebehu štúdie bola diagnostikovaná rakovina prsníka u 3 968 žien. Zdravotníci uviedli, že porovnanie výskytu chorôb medzi ženami s rôznou stravou odhalilo významné rozdiely v riziku rakoviny medzi tými, ktoré mali zdravé a nezdravé stravovacie plány.

Poukazujú však na to, že rastlinná strava sa nerovná vegánskej alebo vegetariánskej strave, ale skôr opisuje všeobecné uprednostňovanie rastlinných potravín pred potravinami živočíšneho pôvodu. Zistenia naznačujú, že vynechanie niektorých sacharidov by mohlo pôsobiť ako prevencia rakoviny.

Shah však povedala, že je potrebný ďalší výskum na posúdenie súvislostí medzi stravou a rizikom rakoviny v rôznych populáciách, najmä na určenie príčinnej súvislosti.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, physiciansweekly.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.