OĽANOcast | L. Kyselica: Vrátenie zákona o pomoci rodinám prezidentkou je selektívne

„Zákon o pomoci rodinám sa stal súčasťou politického boja a ak ho pani prezidentka vrátila parlamentu, bol to selektívny prístup,“ uviedol v novom OĽANOcaste poslanec parlamentu Lukáš Kyselica. Podľa jeho názoru bolo hlavným dôvodom to, že ho predkladal Igor Matovič.

Zdôraznil, že v tomto prípade boli na skrátené legislatívne konanie väčšie dôvody ako tomu bolo mnohokrát v minulosti. Dopady inflácie na rodiny sú totiž obrovské. Preto on sám nevidí dôvod na vrátenie zákona do parlamentu.

Kyselica poukázal na prípady z minulosti, keď prezidentka nevrátila mnoho zákonov, ktoré by podľa rovnakého metra mali byť vrátené. Ako príklad uviedol návrh zákona z dielne ministerstva spravodlivosti o sudcoch a prísediacich, pri ktorom nehrozili žiadne škody a zákon nebol prezidentkou vetovaný. Rovnako napríklad Sulíkovo „kilečko“, kde niektoré ustanovenia platia od začiatku roku 2023, pričom to vtedy pani prezidentke nevadilo. Zdôraznil, že pani prezidentka má na vrátenie plné právo. Je to jej kompetencia, ale Kyselica poukazuje na rozdielny prístup, ak ide o návrh OĽANO.

Hmotná zodpovednosť bola a je top témou OĽANO a koaliční partneri by nemali prijatiu legislatívy v tejto oblasti brániť, uviedol Kyselica. Poukázal na fakt, že dnes nesie hlavnú zodpovednosť za nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami subjekt, teda ministerstvo alebo úrad a nie jednotlivec. A to je problém, že prípadnú pokutu zaplatí opäť štát a nie ten, kto škodu spôsobil. Nový zákon by mal priniesť to, že budú niesť zodpovednosť a sankcionovaní majú byť konkrétni ľudia.

Podľa Kyselicu je ešte stále možné, že kauza Gorila, ktorá bola celá o korupcii bývalých vlád, bude vyšetrená a uzavretá. Poukázal na to, že nejaké výsledky boli dosiahnuté a rovnako ako pri iných kauzách, aj pri Gorile boli v minulosti na vyšetrovací tím vyvíjané politické tlaky. Aj pri kauze Gorila, ako pri iných kauzách je potrebné dodržiavať zákon. Kyselicovi ale vadí nadužívanie paragrafu 363 generálnym prokurátorom, keď ruší obvinenia v štádiu vyšetrovania, pričom by prípady mali ísť podľa vyšetrovateľa na súd.

 

Videocast si môžete pozrieť tu.

Podcast OĽANO nájdete na Spotify alebo vo všetkých podcastových aplikáciách.

 

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program