Dobré noviny
Chcete si predĺžiť život? Nová štúdia dáva jasnú odpoveď na to, či sa oplatí byť optimistom
Simona Gálová
Simona Gálová

Chcete si predĺžiť život? Nová štúdia dáva jasnú odpoveď na to, či sa oplatí byť optimistom

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia — Foto: Freepik

Keď sa dejú negatívne veci, optimistickí ľudia sa menej obviňujú a skôr považujú prekážku za dočasnú alebo dokonca pozitívnu súčasť života. Oplatí sa im to?

Rozhodnite sa byť optimistom – bude vám lepšie, hovorí Dalajláma. A zdá sa, že má pravdu. Najnovšia štúdia, ktorej sa zúčastnilo 160-tisíc žien rôznych rás a z rôzneho prostredia, ukázala, že s vyššou mierou životného optimismu narastá aj šanca dožiť sa vyššieho veku.

Optimistky prežili svoje rovesníčky

„Hoci samotný optimizmus môže byť ovplyvnený sociálnymi štrukturálnymi faktormi, ako je rasa a etnická príslušnosť, náš výskum naznačuje, že výhody optimizmu sa môžu prejaviť v rôznych skupinách,“ povedala autorka výskumu Hayami Kogová z Harvardovej univerzity. Kogová už predtým skúmala vplyv optimizmu na dlhovekosť, pod ktorou si máme predstaviť vek vyšší ako 85 rokov. Výsledky jasne ukázali, že optimizmus nám pomáha k dlhovekosti, no v štúdii sa vtedy zamerali iba na prevažne biele populácie. Tentokrát Kogová skúmala ženy z rôznych sociálnych vrstiev a rôznych rás a prišla k veľmi podobnému výsledku.

Spomedzi účastníčok tie, ktoré boli najoptimistickejšie, mali o 5,4 percenta dlhší život a o 10 percent väčšiu pravdepodobnosť, že sa dožijú viac ako 90 rokov, než ich rovesníčky, ktoré boli menej optimistické. Vedci zistili, že výsledky sú pravdivé, aj keď brali do úvahy socioekonomický a zdravotný stav, depresiu, fajčenie, zlú stravu a konzumáciu alkoholu. Optimistky sa jednoducho dožívali vyššieho veku.

Brať život s ľahkosťou sa oplatí

Toto nie je prvá štúdia, ktorá našla silné spojenie medzi dlhovekosťou a pozitívnym pohľadom na svet. Výskum z roku 2019 zistil, že muži aj ženy s najvyššou úrovňou optimizmu mali v priemere o 11 až 15 percent dlhšiu životnosť ako ľudia, ktorí nemysleli pozitívne. Optimisti s najvyšším skóre sa s najväčšou pravdepodobnosťou dožili 85 rokov alebo aj viac.

Optimizmus neznamená ignorovať životné stresory, tvrdia odborníci. Keď sa však dejú negatívne veci, optimistickí ľudia sa menej obviňujú a skôr považujú prekážku za dočasnú alebo dokonca pozitívnu súčasť života. Optimisti tiež veria, že majú kontrolu nad svojim osudom a môžu sami vytvárať príležitosti na to, aby sa v budúcnosti udiali dobré veci. „Ak máte optimistickú povahu, zdá sa celkom pravdepodobné, že relatívne triviálne udalosti vo svojom živote nebudete považovať za stresujúce,“ dodala k výskumu o optimizme klinická psychologička Lewina Leeová.

„Pozitívne psychologické faktory môžu tlmiť psychický stres, ako aj telesné reakcie,“ povedala Kogová. „Okrem toho sa zdá, že optimisti majú väčšiu sociálnu podporu, využívajú strategické riešenia problémov a plánovania na minimalizáciu zdravotných rizík a sú schopní lepšie regulovať emócie a správanie,“ dodala na záver s tým, že aj keď sa pozitívny prístup k životu môže ako banálny faktor, ktorý by dokázal ovplyvniť ľudskú dlhovekosť, nemali by sme ho ignorovať.

Ako sa stať optimistom?

Dajú sa naše životné postoje zmeniť aj počas života? Štúdie dvojčiat zistili, že len zhruba 25 percent nášho optimizmu je naprogramovaných našimi génmi. Zvyšok je na nás. Vedci ale životných pesimistov upokojujú, že človek dokáže vytrénovať svoj mozog, aby bol pozitívnejší.

Jeden z najúčinnejších spôsobov zvýšenia optimizmu sa nazýva metóda „najlepšieho seba“ . Pri tejto metóde si predstavujete seba v budúcnosti, v ktorej ste dosiahli všetky svoje životné ciele a všetky vaše problémy sú vyriešené.

Začnite si písať 15 minút o podrobnostiach, ktoré ste v tejto „vysnívanej“ budúcnosti dosiahli a si predstavte si, ako táto realita asi vyzerá. Odborníci tvrdia, že toto každodenné praktizovanie môže výrazne zlepšiť pozitívne myšlienky. V roku 2011 túto metódu praktizovala skupina študentov počas ôsmich týždňov a nielenže sa cítili optimistickejšie, ale tie pocity trvali šesť mesiacov.

Už ste čítali?