Stávkovanie na 15 ročné deti v štvrtej slovenskej futbalovej lige? Betting (ne)pozná hranice

17. 6. 2022 |
 

Obrovské multimiliónové svetové stávkové kancelárie ako napr. britský Bet365, ruský Marathonbet, či srbský Maxbet. Stávkovanie na 15 ročné deti v štvrtej slovenskej futbalovej lige?  Betting ani na Slovensku nepozná hranice.

Foto - TASR

Stávkovanie na 15 ročné deti v štvrtej slovenskej futbalovej lige? Betting (ne)pozná hranice.

4. slovenská dorastenecká futbalová liga U19 v ponuke svetových stávkových kancelárií. Ešte raz. Štvrtá futbalová liga. Niekde pred ňou bude ešte prvá a potom viaceré druhé a tretie ligy.

Viete si to predstaviť? Po svete sa stávkuje na slovenský dedinský dorastenecký futbal?

Aj takáto absurdita je v dnešnej dobe možná. Betting nepozná takmer žiadne hranice. Keby ste si pozreli kompletnú ponuku futbalových zápasov hraných v druhej polovici mája na Slovenských trávnikoch, presnejšie v pondelok 23.5.2022, našli by ste aj zápas OŠK Smolenice - TJ Slávia Trnava.

Úprimne, ak nie ste niekto z oboch klubov, rodina, priateľka či kamarát hráča, tento zápas by ste nehľadali, prehliadli alebo hneď zabudli.

Betting stávkovanie

Kto naň nezabudol? Obrovské multimiliónové svetové stávkové kancelárie ako napr. britský Bet365, ruský Marathonbet, či srbský Maxbet. Na Slovensku napríklad menší Oriontip. Že ste o nich nepočuli?

Nevadí, vlastne to ani nehrá rolu. Oni počuli o tomto zápase a ponúkli ho do ponuky. Tipovanie na mladistvých. Výsledok zápasu? 9:0 pre domácich, gratulujeme Smolenice!

Zákon o športe na Slovensku síce vyslovene zakazuje stávkovanie na ligy mládeže pod 18 rokov, ale táto liga má označenie U19. Môžu tu teda hrať aj 18 roční a tým už dospelí hráči. Všetko legálne, všetko naoko v poriadku. Čo povedala prax v zápase Smolenice - Slávia Trnava? Osem hráčov na ihrisku nemalo ani 15 rokov, jednoducho deti, starší žiaci. Až 22 hráčov na súpiskách bolo neplnoletých.

Teraz niečo k športovej úrovni a prepojeniu na stávkovanie. Stávkarský biznis po svete štandardne ponúka slovenskú najvyššiu ligu U19. Tú hrajú v každom klube viacerí hráči so statusom budúcich klenotov klubu, minimálne hráči s budúcnosťou v seniorskom mužstve. Okej, viacerým sa možnosť stávkovania na nich nepáči, ale povedzme to tak, aspoň sa blížime sa k profesionálnemu futbalu.

Stávkovanie a betting

Ale IV. Liga futbal a stávkovanie na 14, 15 ročných chlapcov? Hrajúcich za tú povestnú klobásu, a povedzme nie za pivo, ale malinovku. Ak by ste sa pýtali, či ide o vtip, spite pokojne, vy ste v poriadku. Najnepríjemnejšia stránka veci. UEFA, takmer všetky krajiny Európy, Slovenský Futbalový Zväz nevynímajúc, majú za ostatné roky nemálo skúseností s vyšetrovaním podvodov vo futbale kvôli stávkovaniu. Nemálo škandálov sa týkalo aj juniorských líg. Narýchlo spomeňme susedné Česko.

A teraz si predstavte skúseného futbalového stávkara, podvodníka. Príde za niekoľkými ovplyvniteľnými chlapcami vo IV. lige U19, ktorí z futbalu nič nezarábajú, zrejme ani nebudú a sľúbi im pár stoviek na hlavu. Za prehru, vysokú, alebo možno len prehru v prvom polčase? Je to malé pokušenie? Aj to je dnes teoreticky možné.

Predstavte si niekoho z okolia hráča, kto má vplyv na mladého chlapca a napríklad dlží niekde peniaze? Vyrába sa nám tu zbytočné a nebezpečné pokušenie? Určite. Hovoríte si zlé stávkové kancelárie? Len z časti. V reťazci betting-biznisu existuje totižto ešte jedno dôležité ohnivko v reťazci. Medzinárodné firmy, ktoré práve tento zápas našli, poslali tam svojho človeka, ktorý zbieral tzv. live dáta ako góly, rohy, auty, cez aplikáciu ich v reálnom čase posielal zamestnávateľovi, ten ju predal stávkovým kanceláriám.

Bolo nutné dať takýto zápas do ponuky stávkovej kancelárie? Nebolo ani náhodou. Mohli takýto zápas bookmakeri odmietnuť? Určite mohli. Pri honbe za ziskom existujú okrem legálnych aj etické hranice. Menej je niekedy viac.

 
ČO SA DEJE
  • Najnovšie
  • |
  • Mesiac
  • Týždeň
  • Celkovo