Stačí vám na túru nízka turistická obuv?

Kupovať si topánky niektorí ľudia priam nenávidia. Niekedy je problém špecifické chodidlo a inokedy to, že je ťažké sa vyznať v ponuke obuvi na rôzne príležitosti. Veľká dilema môže nastať vtedy, keď si potrebujete kúpiť topánky na turistiku. Predsa len nejde o topánky na bežné nosenie a nekupujete si ich len na jednu sezónu. Kvalitná turistická obuv je drahšia, a preto si dávajte pozor, akú si kúpite. Bude vám stačiť nízky strih alebo si musíte zaobstarať vyššiu obuv?

V lese dokáže prekvapiť počasie i terén

Dlho pripravený výlet do lesa môže skončiť predčasne, keď sa správne neobujete. V lese ľudí prekvapí počasie a niekedy tiež terén. Predpovede počasia sa občas mýlia a vo vysokohorskom prostredí aj z jedného mráčika vznikne búrka. V prípade terénu sa môže stať, že zídete z vyznačenej trasy, budete si chcieť túru skrátiť alebo zablúdite. Zrazu sa ocitnete na mieste, kde sú skaly alebo štrkové podložie. Opísané situácie sú nebezpečné hlavne vtedy, keď ste šetrili na topánkach. Naopak nie sú nebezpečné, keď máte obuté turistické topánky. Výrobcovia turistickej obuvi mysleli na všetky situácie. Voči počasiu chráni vaše chodidlo vodovzdorná membrána. Terén nie je problém vďaka odolnej podošve, ktorá má protišmykovú úpravu.

Turistické topánky do rôzneho terénu

Trekové topánky sú vlastne synonymom pre obuv určenú na turistiku. Pánska i dámska turistická obuv sa vyrába do rôzne náročného terénu. Preto sa pri výbere tejto obuvi stretnete s tým, že niektoré modely sú vyššie a iné nižšie. Niekomu sa vyšší strih nepáči a tiež sa obáva, že v takýchto topánkach sa bude horšie chodiť. Obavy nie sú na mieste, ale taktiež nemusíte ihneď siahať po vysokej obuvi. Tá je určená skôr pre turistov, ktorí sú už skúsenejší a radi chodia na ťažšie výstupy, milujú strmé kopce a vyberú sa na túru aj na niekoľko dní. V tomto prípade sa ráta s tým, že na chrbte ponesú plne naložený batoh a potrebujú členkom dodať silnejšiu oporu. Opísané situácie si naozaj vyžadujú vyšší strih. Turistická obuv nižšieho strihu bude stačiť všetkým ostatným turistom, ktorí sa radi prechádzajú po vyznačených trasách a nechystajú sa do veľkých výšok. Nízka obuv má výhody v nižšej váhe a väčšej priedušnosti. Jej podošva je protišmyková a vrchný materiál topánky nepremokavý.

 

 

About the author